Riksidrottsnämnden säger i sitt beslut att en ligaorganisation inte kan tvinga in ett lag i ett avtal för att klubben ska få delta i serien. Nu är det förvisso fortfarande Svenska ishockeyförbundet som ska fatta slutgiltiga besluten, men RIN:s beslut går inte att överklaga och ska efterföljas av ishockeyförbundet.
Därmed kan en hel hockeykarta ritas om.
– Vi tolkar det här som ett direktiv till Svenska ishockeyförbundet att de ska följa Europakonventionen och mänskliga rättigheter, vilket det här beslutet påvisar att det inte görs nu. Hockeyförbundet och hockeyettan ska rätta in sig i ledet nu, säger Thomas Regemalm.
Kommer ni dra er ur ligaorganisationen nu eller blir det bara en räddning ifall ni blir utsparkade?
– Vi vill i första hand se att det görs en liga som följer Riksidrottsförbundets stadgar. Vardera part ska stå för sin kostnad vid en eventuell tvist. Man ska inte hålla på med tvister, som det har varit här, istället för att ha förhandlingar och samtal. En bra start på det här vore att den styrelse som har drivit den här frågan ställer sina platser till förfogande så att det kan komma in nya krafter med andra incitament än att med tvångsavtal bedriva sin verksamhet, säger Regemalm och syftar på hockeyettan med ordföranden Ronnie Glysing i spetsen.
Men även ishockeyförbundet får sig en känga.
– De kan inte stå och prata om mänskliga rättigheter och i handling kasta en förening under bussen. De har inget annat val nu än att följa det här beslutet och skulle något annat hända blir jag djupt oroad för demokratiska processen.
Uppdaterad, 18.58:
Ronnie Glysing svarar på Regemalms krav i ett sms:
"I Hockeyettan som i alla demokratiska föreningar är det medlemmarna som väljer styrelse, vilket sker på årsmöte. Vid senaste årsmötet var 44 medlemmar närvarande och där valet av styrelse var enhälligt. Alla medelemmar är välkomna att framföra sina åsikter på årsmötet."