"Björngapet satte föreningen på kartan"

Björngapet har betytt mycket för Luleå Hockey, enligt styrelseledamoten och varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon. "Jag tror inte heller man ska underskatta den psykologiska betydelse björngapet har haft – det har i många år pratats om hur tufft det är att åka upp till Luleå – och jag är övertygad om att björngapet har förstärkt den känslan i våra motståndare", säger han.

"Det är ingen av de andra klubbarna som har hunnit ikapp oss, utan vi har fortfarande ligans maffigaste intro, och jag har hört flera av spelarna som har kommit till oss säga att de har drömt om att någon gång åka ut genom björngapet", säger Niklas Turner Olovzon.

"Det är ingen av de andra klubbarna som har hunnit ikapp oss, utan vi har fortfarande ligans maffigaste intro, och jag har hört flera av spelarna som har kommit till oss säga att de har drömt om att någon gång åka ut genom björngapet", säger Niklas Turner Olovzon.

Foto: Simon Eliasson/Privat

Ishockey2023-11-27 07:00

Den björnlogga som togs fram 1994 ersattes 2018, till många Luleåsupportrars förtjusning, av det ursprungliga klubbmärket.

– Jag låg vaken om nätterna när vi höll på med det där. Det ursprungliga klubbmärket vann, när vi frågade medlemmarna vad de tyckte, men bara knappt, säger Niklas Turner Olovzon och fortsätter:

– Jag tror vi gjorde rätt val, souvenirförsäljningen har ju också gått upp, men vissa var sura över att björnloggan försvann.

Björngapet blev däremot kvar.

– Vi kände inte att det behövde tas bort, bara för att vi bytte klubbmärke, och det tror jag att de som tyckte vi skulle behålla björnloggan uppskattade, säger Niklas Turner Olovzon.

undefined

Vad har det betytt för föreningen?

– Luleå Hockey har varit en udda fågel ända sedan den första säsongen i elitserien. Det finns en bild av att folk i Norrbotten är bakåtsträvare, men vi har alltid vågat testa nya saker. Björngapet var något helt nytt när det kom och satte föreningen på kartan. Föreningsidealen som den grundar sig i finns kvar, likaså arbetarromantiken med stålverketet, och medlemsdemokratin, men vi har visat att det går att förena allt det där med ett marknadstänkande. Jag tror inte heller man ska underskatta den psykologiska betydelse björngapet har haft. Det har i många år pratats om hur tufft det är att åka upp till Luleå, och jag är övertygad om att björngapet har förstärkt den känslan i våra motståndare. Inuti de Luleåspelare finns det också små pojkar och flickor som är fyllda med adrenalin när de kastar sig ut genom det.

Han tycker björngapet är i en klass för sig än i dag.

– Det är ingen av de andra klubbarna som har hunnit ikapp oss, utan vi har fortfarande ligans maffigaste intro, och jag har hört flera av spelarna som har kommit till oss säga att de har drömt om att någon gång åka ut genom björngapet, säger Niklas Turner Olovzon.

Att Luleå Hockey gjorde en bra investering, när de 1994 bestämde sig för att bygga det, är han också övertygad om.

– Det går förstås att raljera över de där djursymbolerna alla klubbar hade förut. Men jag tror vår förening, där och då, behövde björnen, säger Niklas Turner Olovzon och fortsätter:

– Haussen som fanns under de första säsongerna i elitserien var över, men björnen och den sportsliga satsningen som gjordes väckte liv i föreningen igen, de låg också framkant marknadsmässigt under åren som följde.

Tror du att björngapet kommer att bli kvar för alltid, eller finns det en tid även efter det?

– I dagsläget är det ingen som vill ta bort det.

Han tillägger sedan:

– Men vem vet, det kanske kommer en 2.0-version av det, så småningom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!