Avslöjar sanningen: Därför fick han foten av Kenttä

Fem år har gått sedan Johan Porsberger fick lämna Asplöven av disciplinära skäl. I podcasten Ett stenkast från Delfinen avslöjar han den riktiga orsaken. "Det eskalerade", säger han.

Johan Porsberger är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.

Johan Porsberger är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.

Foto: Håkan Stridblom

Ishockey2020-10-04 17:00

"Jag har inte mördat någon. Jag försov mig och missade en träning. Grymt slarvigt av mig. Det har hänt en gång tidigare också." Citatet är hämtat från en intervju med Johan Porsberger i Norrbottens-Kuriren 2015. 

Luleåsonen hade precis fått lämna Asplöven av vad som uppgavs som "disciplinära skäl". Detta efter sin andra sejour i klubben. Forwarden var säsongen 2012/13 utlånad från Luleå Hockey till den dåvarande allsvenska klubben i Haparandra. 
– Per Kenttä tog emot mig med öppna armar och tiden där var hur rolig som helst. Det var många bra spelare där, Joel Lassinantti, Daniel Mannberg och många andra. Det var vilda västern där uppe, det var svinroligt, säger Johan Porsberger.

Säsongen efteråt blev det en sejour i Timrå innan han återvände till Haparanda och Asplöven. Porsberger hade en stabil säsong bakom sig med 25 poäng (12 mål, 13 assist) på 52 matcher. 2015/16 gjorde han 9 poäng (2 mål, 7 assist) när han fick beskedet av Per Kenttä att han fick lämna klubben, mitt under pågående säsong.

Men där och då berättades inte hela sanningen. I vår podcast Ett stenkast från Delfinen avslöjar Johan Porsberger vad som egentligen hände.

– Om vi ska dra den korta versionen så hade jag en kompis över hos mig, det var en onsdag. Vi hade träning dagen efter så vi tänkte att vi går ut så att han får se stan och tar två-tre öl. Resten kan man ju räkna ut själv, det eskalerade. Det var en-euros shotar i Finland och det ena med det andra, säger Johan Porsberger med glimten i ögat.

Det gillade inte Kenttä?

– Nej, det var inte populärt. 

Hur tog du hans besked?

– Jag sa väl till honom att jag förstår varför och att det var oprofessionellt av mig att göra så, det var inget att snacka om. 

Hur är er relation idag?

– Jättebra, under säsong snackar vi rätt ofta. När hans (Per Kenttä) lag kommer på besök träffar vi varandra. Vi messar lite och surrar om allmänna saker. Han är ju världens bästa människa så jag kan inte hysa något agg mot honom för att jag var ung och dum. 

Det visade sig dock bli en positiv förändring för Johan Porsberger, som gick till Leksand och var med och spelade upp klubben i SHL. 

– I efterhand gjorde han ju rätt. Jag gick till Leksand och vi gick upp och Asplöven åkte ju ner. Så det var ju ett genidrag av Kenttä, säger han och skrattar.

I podcasten berättar Johan Porsberger även om det kommande utlandsäventyret i Österrike, hyllningen av Petter Nilsson, den vilda tiden i Asplöven, hur han skulle se på att spela med Luleå Hockey igen och mycket, mycket mer.

Nedan finns länkar till olika podcastplattformar där du kan lyssna på avsnittet med Johan Porsberger – och de tidigare avsnitten med Ulf Engman, Melinda Olsson, Isac Lundeström, Oskar Nilsson, Konstantin Komarek, Lasse Lindgren, Johan Strömwall, Per Savilahti Nagander, Freddy Lindfors, Lars-Göran Niemi, Petter Nilsson, Mattias Modig, Robin Jonsson, Johan Forsberg, Jan Sandström, Emil Larsson, Linus Öhlund, Per Kenttä, Karl Fabricius,  Fredrik Mikko, Oskar Sundqvist, Ronja Savolainen, Anders Nilsson, Oscar Engsund, Erik Granqvist, Johan Harju, Stefan Baudin, Stefan "Skuggan" Nilsson, Erik Gustafsson, Rebecca Stenberg, Fredrik Glader, Nils Lundkvist, Robert "Nobbe" Nordberg, Seard Åberg, Robin Kovacs, André Jonsson, Urban Wikberg, Joel Lassinantti, Niklas Olausson, Joakim Fagervall, Linus Omark, Per Ledin samt Thomas "Bulan" Berglund.

Acast: Ett stenkast från Delfinen

Spotify: Ett stenkast från Delfinen

Itunes: Ett stenkast från Delfinen

Podbean: Ett stenkast från Delfinen

Johan Porsberger är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.
Johan Porsberger är veckans gäst i vår podcast Ett stenkast från Delfinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!