Åtta år efter flytten – inga norrbottningar kvar

Inga norrbottningar i säsongens trupp. För Luleå Hockey/MSSK handlar framtiden om balans. Hur blandar man stjärnor med talanger? ”Vi måste ge de unga speltid. Även om det någon gång skulle kunna kosta oss att vi inte vinner ett guld”, säger vd:n Stefan Enbom.

Noora Tulus jublar efter sitt senaste guld i Luleå.

Noora Tulus jublar efter sitt senaste guld i Luleå.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-09-22 11:00

Mesta mästaren och Luleåprodukten Johanna Fällman valde att flytta med kärleken till Calgary. Men klubben är beredd att vänta på henne om hon vill spela i Sverige efter jul. 

Wilma Hjelm, från Överkalix, flyttade till Rögles nystartade lag i division 1 och Wilda Öhman till college.

Det lämnar Luleå Hockey/MSSK utan Luleåprodukter och norrbottningar i den här säsongens trupp. Fem spelare i truppen har tagit vägen via Luleås NIU-gymnasium.

Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey och sportchef för damlaget, säger att det är viktigt att ha norrbottningar i laget.

– I båda våra lag är det viktigt. Men när det gäller våra damspelare så har vi ju varit fullt medvetna om att det gäller att bygga upp en väldigt stor bas med småtjejer som börjar spela ishockey för att successivt ta hand om dem via vårt hockeygymnasium, för att sen bli elitspelare. Det är en process som tar lång tid såklart. Men i framtiden hoppas vi ju att vi ska ha en hög andel av framför allt egenproducerade elitspelare från hockeygymnasiet. Men även att många av dem också är norrbottningar, säger Enbom.

undefined
Noora Tulus jublar efter sitt senaste guld i Luleå.

Klubben försöker prioritera spelare från länet när man rekryterar till sitt NIU-gymnasium och den egna flicksatsningen har inte haft tillräckligt lång tid på sig för att generera talanger.

– Om man ser den tillväxt som har varit på tjejsidan i Norrbotten på hockeyspelare så har den varit väldigt kraftfull. Så fortsätter tillväxten och allt fler småtjejer börjar spela hockey och om det är en bra verksamhet ute i länet bland oss klubbar då kommer det. Jag tror inte att det är långt kvar innan vi börjar få ett ordentligt genombrott, säger Enbom och fortsätter: 

– Vi går och väntar på nästa (Emma) Eliasson eller Fällman. 

När damlaget kom från Munksund/Skuthamn för åtta år sedan fanns det 16 norrbottningar och 2 Luleåprodukter i truppen. Men efter det byggde Luleå Hockey ett lag som skulle vinna och det blev, lite slumpmässigt, en finländsk satsning.

– När vi började med verksamheten letade vi efter unga spelare, stora talanger som var nånstans från 17 och upp till 20. Många av de absolut största talangerna i Europa i den åldern råkade vara finska spelare. Ronja (Savolainen), Viivi (Vainikka) och Petra (Nieminen) kom till oss som tonåringar. Det var nästan så med Noora (Tulus) också. Hon var också väldigt ung. Sen har vi i vår verksamhet varit med och utvecklat dem till världsspelare. Det är återigen ett väldigt bra betyg på vår verksamhet, säger Enbom och fortsätter:

– Sen har vi tyvärr märkt att en del unga svenska talanger inte har velat komma till oss. Det är en väldigt seriös och ganska tuff satsning. Vi tränar hårt och de lägger ner väldigt mycket tid. En del svenska tjejer har inte velat komma på grund av det. 

undefined
Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen utgör en del av Luleås finska stomme.

Den finländska stommen och Emma Nordin, Modoprodukten som för många säkert känns som en norrbottning, har betytt mer än de sex SM-gulden sedan 2016.

– De står för någonting bra. De har ju vuxit upp hos oss. Oavsett om det är Noora eller Jenni eller Emma eller nån annan. Vi har ju haft nästan alla sedan de var tonåringar och de är fantastiska förebilder. Så att de kommer från Övik eller Finland må vara hänt. 

Vägen framåt när det gäller Luleås lagbygge handlar förstås mycket om hur länge de finländska stjärnorna stannar. 

– Sen är det en utmaning också för oss på något vis. Nu har vi sex seniorbackar i truppen och hade diskussioner om hur vi skulle göra. Där är det mycket diskussioner om att vi behöver ha en till etablerad back. Och sen tar vi in en till etablerad back (Dominika Laskova) och det är klart att slagstyrkan i laget blir bättre. Och möjligheten att vinna guld blir bättre. Men det handlar också hela tiden att ge utrymme för de unga spelarna som kommer fram. De måste ju få möjligheter att komma upp, spela och vara en del i vårt SDHL-lag om de ska utvecklas. 

Den balansen är svår att hitta? 

– Ja, det är hela tiden att hitta den balansen. Och där tycker jag att vi måste vara ännu mer modiga att släppa fram unga tjejer. Även om vi har varit duktiga. Vi har fem spelare som kommer från NIU-vägen nu. Det är det vi måste göra. Vi måste ge dem SDHL-kontrakt och vi måste ge dem speltid. Även om det någon gång skulle kunna kosta oss att vi inte vinner ett guld. Det må vara hänt den dagen det händer. Det är ju tillväxt på unga spelare som är det viktigaste. 

undefined
Luleå Hockeys vd Stefan Enbom säger att klubben på sikt måste våga släppa fram fler unga spelare i SDHL-laget.
Antal länsspelare i laget

Här är facit på hur många norrbottningar Luleå Hockey/MSSK har haft i sina trupper sedan flytten.

2015/16: 16 norrbottningar (2 Luleåprodukter)

2016/17: 9 norrbottningar (3 Luleåprodukter)

2017/18: 9 norrbottningar (3 Luleåprodukter)

2018/19: 8 norrbottningar (3 Luleåprodukter)

2019/20: 6 norrbottningar (3 Luleåprodukter)

2020/21: 3 norrbottningar (1 Luleåprodukt)

2021/22: 3 norrbottningar (1 Luleåprodukt)

2022/23: 3 norrbottningar (2 Luleåprodukter)

2023/24: Inga norrbottningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!