27 minuters väntan på ambulans: "Alldeles för länge"

SDHL har inget krav på att ha ambulans på arenan. "Jag skulle jättegärna se att det finns ambulans", svarar nu ligans sportchef Oscar Alsenfelt.

Oscar Alsenfelt utreder frågan om ambulanskrav i SDHL.

Oscar Alsenfelt utreder frågan om ambulanskrav i SDHL.

Foto: TT/Pär Bäckström

Ishockey2023-03-19 19:53

Alsenfelt blev sportchef för SDHL under den här säsongen. När han tillträdde fanns inget krav på ambulans. Och det finns ännu inte något inplanerat till nästa säsong. Däremot har det gjorts en del förändringar som träder i kraft till säsongen 2023/24.

– Vi har infört krav på både sjukvårdsförsäkring och legitimerad läkare på matcher, ett steg som jag tycker var en självklarhet att ta och som jag är nöjd med att vi har fått in. Vi kommer ha samma föreskrifter som hockeyallsvenskan nästa säsong. Vad gäller ambulans har jag hållit på i några veckor för att sammanställa vilka kostnader som är kopplade till dem.

Oscar Alsenfelt såg den otäcka olyckan i Luleå när Jenni Hiirikoski träffades av en skridskoskena på halsen.

Det tog 27 minuter från olyckan till dess att ambulansen kom till arenan.

– Spontant är det alldeles för länge. Jag skulle jättegärna se att det finns ambulans på plats alla matcher, säger Alsenfelt.

Vill du ha samma krav som SHL?

– Vill och vill. Det handlar om det är genomförbart kostnadsmässigt och om det fungerar på alla matcher. Men vi får titta över en modell.

Håller du med om att det ser skevt ut? Maria Rooth säger att om man drar det till sin spets är inte kvinnors liv lika viktiga som mäns.

– Nästa år är hockeyallsvenskan och SDHL på samma förutsättningar och då är det mer att SHL-spelarna har ett större värde än de andra, så att det är en könsfråga skulle jag inte påstå, säger Oscar Alsenfelt.

undefined
Oscar Alsenfelt

Alsenfelt ser gärna ambulanser på matcher. Men det här måste förhandlas med klubbarna.

– Klubbarna har ju en viss budget och det är en stor kostnad som ska till. Jag har ju haft den här diskussionen med hockeyallsvenskan också, varför de inte har tagit det steget. Och det är inte bara kostnader, det handlar också om att få loss ambulanser till matcher och det ser olika ut i olika län. Men vi hade upp det här för tre veckor sedan i styrelsemötet och vi ska ta upp det igen, säger Alsenfelt och fortsätter:

– Det är ägarna, klubbarna, som till sist fattar de större kostnadsbesluten. Men jag tycker absolut att vi ska ta den frågan på allvar, precis som jag har gjort sedan första dagen jag kom in i det här. Säkerhet är något jag drivs mycket av eftersom jag tycker det är en självklarhet att spelare ska få vård när de tvingas täcka skott och sätter sig i situationer där de kan bli skadade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!