Eftersom division 1 är den lägsta serien på damsidan har föreningar haft flera lag i samma serie – däribland Team Kalix IBK (A- och B-lag) och Notvikens IK (B- och C-lag).
Kalixlagen har flyttat spelare mellan sig medan Notviken valt att ha låsta trupper.
Men Kalix B-lag är utom tävlan – och Norrbottens innebandyförbund (NIBF) ville att samma sak skulle hända för Notviken.
– Det är det vi har backat på, säger Conny Björnfot, ordförande på NIBF.
Till saken hör att information från förbundet inte har nått fram till samtliga föreningar i serien.
Inför säsongen hölls en kickoff där det informerades om vad som gällde – men alla klubbar fanns inte representerade.
– Det har inte kommunicerats på rätt sätt och det har varit tjorv med vår tävlingskommitté, säger Björnfot.
Det har inte skickats ut information till de lag som inte var på mötet?– Nej, det är det som har kommit fram nu, att det har missats i kommunikationen. Det är bara en stor soppa.
Det hela har lett till att serietvåan Pajala ville spela om sin förlustmatch mot Notvikens C-lag den 28 oktober.
– Pajala hade fått informationen innan matchen om att samma gäller för Notviken som för Kalix, att den ska räknas bort. Notviken hade inte fått veta någonting alls. De gick in med inställningen att matchen räknas, säger Björnfot.
Förbundet ordnade ett möte där man lät klubbarna bestämma hur situationen skulle lösas.
– Demokratiskt fick de komma fram till en lösning som alla var överens om. Sen var jag noga med att be om ursäkt å förbundets vägnar att det har varit kommunikationsmissar för det är inte bra.
På mötet ville Pajala att matchen skulle spelas om, eftersom de hävdar att de inte gett allt, medan Notviken inte ville det.
Resultatet? Matchresultatet är borttaget och det blir omspel.
Moa Edunger, som representerade Notviken på mötet:
– Vi stod fast vid våra åsikter. Det var som att det inte fanns något alternativ. Det var att spela om matchen, eller så har vi ett problem. Då ville inte vi vara de som stoppar upp hela serien. Till slut sa vi att vi spelar om den. Vi gav upp. Vi vill ju spela innebandy, men det var som att de inte gav oss något alternativ. Vi hade säkert kunnat koppla in Svenska innebandyförbundet men vi känner inte att vi orkar dra det nå längre. Laget har reagerat på att de tycker det här är jättefel.
Hon ställer sig samtidigt frågande till hur de kunde dras in i det hela.
– Jag fattar fortfarande inte hur vi kom in i bilden, och jag fattar inte hur tävlingskommittén kunde säga till Pajala att vi skulle nollställas. Vi har följt reglerna exakt som man ska, säger Edunger som inte är nöjd med hur kommunikationen har skötts:
– Vi tycker det har gått helt fel till.
På NIBF:s Facebooksida finns ett inlägg från 17 oktober där man förklarar att Kalix B-lag kommer att vara utom tävlan. Det står dock ingenting om Notviken.
Pajala ifrågasatte tidigt att Kalix skulle få skicka spelare mellan sina lag – men fick då ta del av informationen på Facebook.
– Då kom det besked om att deras B-lag kommer strykas så då var det inte så mycket mer med det, säger tränaren Jörgen Eriksson som förstår Notvikenlagets frustration:
– Jag förstår dem såklart, att de inte ville spela om matchen. Vi dubbelkollade med tävlingskommittén.
Vad säger du om att Notviken anser att det inte fanns några alternativ?– Det hade varit att Pajala hade gett med sig att matchen ändå ska räknas. Vi lät föreningarna äga frågan, men varken Pajala eller Notviken ville ge med sig. Då sa Notviken att de går med på att spela om, säger Conny Björnfot.
Det verkar ju som att Notviken gett upp?– Ja.
Du har ingen mer kommentar?– Jag kan bara säga vad jag vet och hur det har gått till.
Notviken får nu planera om hemmamatchen – och samtidigt får förbundet stå för notan.
– Vi står för kostnaderna för hela omspelet.
Hur påverkar det ekonomin?– Det kanske handlar om ungefär 25 000. För att lösa det här, i och med att förbundet haft en del kommunikationsmissar och gjort fel, tar vi den kostnaden. Det påverkar inte ekonomin i stort, samtidigt är det ju föreningarnas pengar och det är roligare att lägga det på något annat.
Björnfot, som är ordförande på NIBF, har själv inte haft hand om tävlingsfrågorna, det har varit tävlingskommitténs uppgift.
Men de har avgått.
Är det på grund av vad som har hänt?– En del är väl det. Det här tar mycket kraft och tid och det ser jag bara på mig själv. Jag har fått tillbringa mellan sju–tio timmar per dag i telefon och inte mäktat med mitt vanliga jobb. Jag har knappt sovit något och min hälsa har också påverkats. Jag har börjat fundera på om det är det här man som ideell person vill hålla på med. Hade inte det här rett ut sig på mötet hade jag nog själv börjat fundera på vad jag håller på med, säger Björnfot.
Vad har tävlingskommittén haft för uppgifter?– De har fått mandat från styrelsen där de får fatta beslut och sköta allt som rör tävling. Dispens, matchflyttar och andra ärenden som rör tävling.
Vad tycker du om deras arbete?– Någonstans har det blivit lite fel i både kommunikation och tanke. Det är med ett gott syfte de har gjort det från början. Det har dragit ut på tiden, allt det här skulle ha varit klart innan lagen anmäler sig – att alla vet vad som gäller. Det ska absolut ha varit klart innan serien startade. Med ideell verksamhet så fungerar inte alltid det, tyvärr.
Vem tar över tävlingskommitténs uppgifter nu?– Just nu ligger det på styrelsen. Det kanske blir svårare nu med akutärenden. Vi har alltid försökt att handlägga i tid, nu kanske vi är tvungna att dra ned på den servicen. Vi måste ju hitta nytt folk.
Sporten har pratat med två personer i tävlingskommittén som avböjer att kommentera händelserna och hänvisar till Conny Björnfot.