Riksidrottsförbundet (RF) gick tidigare i veckan ut med en uppmaning till idrottsrörelsen att medverka till att sänka energiförbrukningen.
– Idrottsrörelsen behöver bidra till lägre elkostnader och göra det vi kan för att minska användandet av el, säger Björn Eriksson, ordförande RF.
I Kiruna så man har börjat titta på hur man ska kunna dra ned på energiförbrukning.
Vanligtvis så är elljusen längst skidspåren tända mellan 06:00 och 23:00.
Enligt uppgift så tittar man bland annat på hur det skulle påverka förbrukningen om man släcker elljusen tidigare eller tänder dem senare längst skidspåren.
– Vi har inte tagit något beslut ännu rörande eljusspåren, men vi tittar på olika möjligheter. Som det ser ut nu så kommer vi nog inte ändra något längst skidspåren, säger Ilkka Tapojärvi, enhetschef Fritid och service i Kiruna Kommun innan han fortsätter:
– Vi resonerar hur vi kan spara energi på alla våra anläggningar. I dag så är det en inventering som sker och det finns inget beslut taget ännu.
Finns det något beslut taget kring energisparande åtgärder?
– Det finns ett beslut som är taget. Tidigare har vi haft tänt i slalombacken (Luossavaara) när vi har tillverkat snö, men nu är det släckt under arbetet.
– Vi har alla ett ansvar att spara energi som det ser ut i dag. Allt ska vägas mot att vi fortsatt har service gentemot de som använder sig av våra anläggningar, säger Tapojärvi.
Fakta
Så här gör man i andra kommuner i Norrbotten.
Luleå: "Vi har redan gjort massor. Vi har bytt belysning på många av våra utomhusanläggningar och inne på Arcushallen och det arbetet fortsätter. I övrigt så har vi peppar, peppar ett bra avtal gällande värme", säger Patrik Bylin, chef kultur-och fritidsförvaltningen.
Boden: "Vi har fasta avtal som löper över hela denna säsong, men annars är det ett ständigt pågående arbete att titta på energiförbrukningen. Vi byter också ut belysningen längst skidspåren till led-ljuskällor. Men inga besparingar i år", säger Staffan Eklund, fritidschef.
Haparanda: "Det pratas om besparingar, men inga är genomförda ännu. Från och med nästa år stiger fjärrvärmen med sju procent så det skulle vara en snabb besparing att sänka värmen i idrottshallarna", säger Jimmy Henriksson, teknisk chef.
Pajala: "Vi har egentligen inte gjort några åtgärder ännu och vi har inte börjat diskutera några än, men det kan givetvis förändras", säger Mikael Sturk, Fritids- och Servicechef.
Övertorneå: "Vi har inte dragit i handbromsen ännu, men vårat fasta elavtal går ut vid årsskiftet och då får vi se vad vi måste göra. Givetvis har vi diskuterat vad vi kan göra fast än i dag finns det inga beslut om vad det ska vara", säger Lars Niemi, fastighetchef.
Överkalix: "Vi har bytt ventilationsaggregatet i badhuset och byggt om värmen i omklädningsrummen. Vi kommer byta från direktverkande el till bergvärme vid skidanläggningen, där har vi också bytt till led-ljuskällor på skidspåret. Vi har också planer på att konvertera ishallens varma utrymmen som har kvar direktverkande el till fjärrvärme", säger Per Larsson, teknisk chef.
Kalix: "Vi har inte gjort något extra, men samtidigt så har vi alltid varit försiktiga med energiförbrukning. Visst det diskuteras om till exempel bastun i olika anläggningar måste vara varm dygnet runt", säger Karl-Göran Lindbäck Fritids- och Kulturchef.
Jokkmokk: Inget svar
Gällivare: Inget svar