Det kan bli en norrbottnisk strid om vem som ska arrangera SM-veckan 2021.
Förra veckan berättade Sporten att Piteå redan har skickat in sin ansökan.
För två år sedan (2016) arrangerade staden SM-veckan. Nu vill man alltså göra det igen, men den här gången tillsammans med Jokkmokk och Älvsbyn.
Nu ger sig Luleå in i kampen om att få arrangera SM-veckan 2021. På måndag 15 januari ska frågan behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU).
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) är positiv till en ansökan.
– Vi menar allvar med den. Sen är det ju bara en ansökan, så vi har ju ingen som helst aning om vi blir aktuella för att få anordna arrangemanget. Det vet man ju inte, säger han.
Vad skulle det innebära för Luleå och Boden att få arrangera SM-veckan?
– Det är ju ett av Sveriges största och populäraste idrottsevenemang, så det är klart det skulle vara oerhört roligt stå som värd för ett sådant. Det skulle innebära att vi får väldigt många besökare och det skulle ju ge stora intäkter till besöksnäringen. Sen så tror jag att det skulle hjälpa till att sätta Luleå, Boden och Norrbotten på kartan naturligtvis. Det skulle vara väldigt roligt, och vi har ju inte haft ett sådant idrottsevenemang här. Så skulle vi få det skulle det vara väldigt roligt.
Förra året beslutade KSAU att Luleå inte skulle söka till SM-veckan 2020 för att kostnaden var för hög.
Enligt Riksidrottsförbundet, som står bakom arrangemanget, beräknas det kosta mellan 5–7 miljoner att ro hem mästerskapet. Skellefteå är värd för årets SM-vecka och där har kommunen budgeterat för kostnader på 6,5 miljoner kronor.
– Förra året konstaterade vi att det är bättre att göra det tillsammans. Och i det här fallet går vi ihop med Boden. Så den stora skillnaden den här gången är att vi går fram gemensamt med en ansökan tillsammans med Boden.
Skulle kostnaderna kunna halveras tillsammans med Boden?
– Precis. Vi delar på uppsidorna, och vi delar på kostnaderna. Vi tror också att det blir bättre om vi gör det ihop. Vi har olika anläggningar som vi skulle kunna nyttja, vilket blir ett starkare erbjudande, säger Niklas Nordström.