"Just nu är jag inte intresserad"

"Mikael Renberg gör comeback."Ingen lär ha missat ryktet - men stämmer det?NSD åkte ut till Hortlax för att få reda på sanningen - och samtidigt få en karriärsåterblick med en av Norrbottens största idrottsprofiler någonsin.

Foto:

HORTLAX 2008-09-25 06:00
Några minuter innan den avtalade intervjutiden rullar NSD:s bil in på Mikael Renbergs tomt i Hortlax utanför Piteå.
När undertecknad och fotograf Bengt-Åke Persson kliver in genom den öppna dörren står Renberg med en matkasse och lägger några saker i kylskåpet.
- Jag har precis varit och handlat lite morötter, jag ska till hästen senare, säger han.
Hästarna, Canadian Hard Wax och Night Teen, är ett av fritidsintressena som Renberg har mer tid till nu när han är ishockeypensionär.
En annan sak är resandet.
- Jag tycker om att resa, att se andra platser, nya människor och nya kulturer, berättar han när vi sitter vid köksbordet och pratar om hans nya liv.
Så sent som i början av den här månaden var han på en golfresa i Italien, där det även blev ett besök när Formel 1-loppet på Monza kördes.
- Det var lite häftigt att man kunde åka på semester i september. Annars har man alltid varit tvungen att åka under vissa perioder, som strax efter säsongen.
En annan sak han kan göra nu är att studera. Naturkunskap och historia läser han.
- Jag vill bli sjukgymnast senare. Men för att bli det måste man ha läst Naturkunskap B som det heter. Och jag har ju bara gått ekonomisk linje på gymnasiet.
- Det är något som jag skulle göra om i dag. Ekonomi... det är jag ju egentligen inte speciellt intresserad av. Men när man är 15 år vet man ju inte riktigt vad man vill göra. Man kollar på vad kompisarna väljer och sedan väljer man samma sak själv.
Intresserad, det är han däremot av idrott i allmänhet, och ishockey i synnerhet.
Och ishockey, det jobbar han fortfarande med. Han har precis börjat att jobba med Radiosporten, där han är expertkommentator.
- Det var kul. Men det är klart att det är lite ovant så här i början, men det gäller att våga säga vad man tycker. Vi får se hur kul jag tycker att det är och hur mycket man gör.
"Inte en tanke..."
Just radiojobbet är anledningen till att Renberg nu åter är i ropet.
I samband med matchen mot Luleå i lördags, som Renberg kommenterade, blev han intervjuad av Expressen och sade:
- Jag börjar känna sug igen.
Men han hävdar att de stora spekulationerna som hans uttalande ledde till är väldigt överdrivna.
- De är jävulskt, jävulskt överdrivna. Visst, jag har hållit igång och sprungit mycket under sommaren, men jag har inte haft en tanke att sätta igång och spela igen. Men det är möjligt att jag känner annorlunda någon gång i framtiden.
Men just nu är du inte i comeback-tankar?
- Det är klart att då man ser en match, visst ser det kul ut att vara på isen. Men just nu är jag inte intresserad.
Klubbarna har ringt
Det är dock många som har velat se Mikael Renberg i sitt lag denna säsongen.
- Det har ringt en del klubbar, både utländska och svenska. Men jag har sagt att jag har lagt av.
Lägga av, det bestämde Renberg sig för i april i år.
Den 21 april offentliggjordes beskedet. Samma dag var han på plats i Madrid, oanträffbar för all media. Det här är den första stora intervjun han har gjort i NSD sedan han avslutade sin karriär.
Hur pass svårt var det att ta beslutet?
- Det är alltid svårt att rangordna beslut, men det var svårt.
- Jag har ju aldrig haft något riktigt jobb, jag har ju bara spelat hockey. Så det är klart att det var ett svårt beslut att verkligen bestämma mig. Men samtidigt så får man inte dramatisera det för mycket. Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det. Det var svårt, men samtidigt inte svårt. Allt har ju en början och allt har ett slut.
Vad var avgörande?
- Jag vet inte riktigt. Det var inte skadorna, jag tycker ändå att jag har klarat mig hyfsat skadefri genom åren. Det var nog mer motivationen, att jag inte kände att jag skulle klara av att orka köra ett år till.
Hur kändes det när beslutet var taget och du hade meddelat vänner och bekanta?
- Det var lite av en lättnad. Jag sa det till PT och gav dem ensamrätt på det och drog sedan till Madrid. Så jag drog en liten fuling där och var kanske lite feg. Men det hade ju blivit lite "hola-balola" om jag hade varit hemma.
Just det, att inte figurera lika mycket i media nu, hur pass skönt är det?
- Det är skönt faktiskt. I Sverige tycker jag att det är lite jobbigt, man måste ställa upp mer för media. I Nordamerika är det mer organiserat. Där får media sin tid efter träningar och matcher, sedan får de inte kontakta spelarna. Här tar det mycket mer tid.
Vad är det du tycker är jobbigt med media?
- Jag blir less på mig själv, tröttnar på att se mig själv. Jag vet att det där är olika, vissa älskar att se sig själv, och dem kan man se i all möjlig media, i alla skvallerblaskor och sånt, men jag är inte sån. Visst, i början är det spännande, för en 16-årig grabb var det ju skithäftigt att vara i tidningen. Men till slut kommer man till en punkt när det inte är lika kul längre.
Men nu slipper han det, till viss del. Det är inte lika mycket Mikael Renberg i tidningarna och i TV. I alla fall så länge han inte spelar. Men börjar han om, då blir det mer. Men det ska han väl inte göra?
- Jag är ju inte sugen nu. Jag trodde tidigare att det skulle komma mer. Att "bara augusti tar slut, då kommer jag att känna suget." Men det gör jag inte.
- Men man vet ju aldrig hur det känns senare. Det är därför det känns då dumt att stänga några dörrar. Men samtidigt vet jag hur svårt det är att komma tillbaka. Det är inte bara att gå ut att springa en mil om dagen, det krävs så mycket mer och det tar så mycket tid.
Så några dörrar stängs alltså inte helt. Men de lämnas ändå lite på glänt.
Efter att bilderna är tagna ute på hans gård ursäktar sig Renberg.
- Nu måste jag in och plugga. Jag har ju prov på måndag. Kemi, hahaha.
Hur känns det?
- Det är skitkul, svara han med ett stor leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!