KALIX/RALLYCROSS

Om man säger att motorsporten är mansdominerad är det nog ingen som protesterar. I samband med SM-tävlingarna i Kalix sprängs en ny gräns i och med att Eva Nyman får det yttersta ansvaret för tävlingarna.

Hon är nämligen den första kvinnliga tävlingsledaren på en rallycrosstävling av den här digniteten.

– Det känns skoj att vara den första kvinnan men man ska ju komma ihåg att man aldrig är ensam utan här har jag också med mig en stab av mycket duktiga medarbetare, säger hon.

Hon ansvarar för cirka 100 funktionärer och då är alla de som arbetar med kiosker, parkering och liknande inte inräknade.

– Det här är en jättestor apparat men Kalix motorklubb har tidigare visat att man ror iland såna här stora arrangemang, säger hon.

Kalix är också den enda arrangör i Sverige som arrangerar SM/RallyX för samtliga fem klasser samma dag. Det är också ett mycket tajt tidsschema eftersom tävlingen direktsänds på svt play.

– Klockan 14.30 börjar sändningen och då måste vi ligga rätt i tidsschemat, säger hon med eftertryck.

Kalix motorklubb har tidigare fått utmärkelsen som bäste arrangör av tidningen Bilsport så man har lite att leva upp till.

– Det är mycket därför som STCC och Svenska bilsportförbundet har velat lägga ett arrangemang här uppe. Det är hedrande och vi kommer att göra allt vi kan för att tävlingarna ska bli så bra som möjligt, säger hon.

Som tävlingsledare har man att ta ställning till en rad olika frågor. Det finns en tävlingsjury men i slutändan är det lika full tävlingsledaren som har sista ordet.

Precis som inom många andra kontaktsporter handlar det också om en bedömning i vilken grad närkontakt får förekomma. Det här kan också skilja lite från tävling till tävling men Eva Nyman är bestämd i sin uppfattning:

– Det ska få finnas kontakt mellan bilarna, det är ju det som är rallycross. Publiken vill också ha det.

Känns det pirrigt att vara den som har sista ordet i en sport där känslorna verkligen kan svalla?

– Ja, visst är det lite pirrigt men det är ändå mest roligt, annars hade jag ju inte hållit på med det här.