Höjer: En oväntad risk av Kalla

Jag var tämligen säker på att Charlotte Kalla skulle satsa vidare på egen hand i ytterligare en säsong.

Nu återvänder hon till landslaget – tillsammans med sin tränare Magnus Ingesson – och tar därmed en ganska oväntad risk i sin satsning.

12 april 2018 15:44

Det var ett par rejäla bomber som släpptes när längdlandslaget bjöd in till pressträff under torsdagseftermiddagen för att presentera nyheter om sin organisation.

Först och främst fick vi reda på att Rikard Grip går från förbundskapten till landslagschef.

Sedan fick vi veta att samtliga fyra (!) landslagstränare från i fjol lämnar organisationen, men att Urban Nilsson stannar som vallachef.

Till sist de största bomberna: Magnus Ingesson blir blågul damtränare och Charlotte Kalla är tillbaka i landslaget.

Det låter ju som en optimal lösning för alla parter.

Ändå är jag förvånad.

Charlotte Kalla har de två senaste säsongerna hittat ett stort framgångsrecept i och med sin egensatsning. Fantastiska resultat den gångna vintern, med OS-guldet i Pyeongchang som höjdpunkt, är ett bevis på detta.

Jag har nog aldrig sett henne så trygg i sitt upplägg som de här två säsongerna. Hon har lyst av självförtroende och levererat i spåret.

Kalla har alltid varit öppen med att hon vill ha Magnus Ingesson vid sin sida. Det är inget nytt. Det är heller ingen hemlighet att hon är en människa som vill ha koll på vad som väntar. Hon vill kontroll på sitt träningsupplägg och avgör helst på egen hand vad som är bäst för henne.

Nu får hon med sig Ingesson till landslaget. Bra så. Men saker och ting kommer inte att kunna fortgå som de två gångna säsongerna. Han kommer inte längre att kunna ha fokus bara på Charlotte Kalla, nu är det många världsåkare som ska ta del av hans tid och resurser. För Kalla blir det också annorlunda på så sätt att hon kommer att tillhöra ett lag igen med allt vad det innebär. Hon säger själv att hon ser fram emot det och för åkarna i landslaget är det här ett drömbesked. En stor inspiration och förebild kliver plötsligt in på träningspassen. Det kan sluta hur bra som helst. Men det är ändå – för att vara Charlotte Kalla – en oväntad risk att ta.

Till sist. Ännu ingen ny herrtränare presenterad. Det är väl bara att kasta in Magnus Ingessons kompis Joakim Abrahamsson i organisationen så blir succéteamet från Vancouver 2010 komplett.

Abrahamsson har dessutom varit personlig tränare både åt Marcus Hellner och Calle Halfvarsson tidigare och har säkert en del tankar kring hur de ska hitta rätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Höjer