Video: Se bolltrollarens magiska konster

Hannes Turovaara tävlar i fotbollsfreestyle och har tagit sig så långt som till skandinaviska mästerskapen. Norrbotten har inte motstånd nog "Här finns det ingen som är i närheten av mig", säger 16-åringen.

Koll på boll. Hannes Turovaara från Luleå ska representera Sverige vid skandinaviska mästerskapen i fotbollsfreestyle.

Koll på boll. Hannes Turovaara från Luleå ska representera Sverige vid skandinaviska mästerskapen i fotbollsfreestyle.

Foto: Privat

Hjörring/Fotbollsfreestyle2015-07-22 15:10

Arrangörerna av skandinaviska mästerskapen har plockat ut de fem bästa freestyle-lirarna från Norge, de sex bästa från Danmark och de fem bästa svenskarna. Där fick Hannes Turovaara från Luleå plats och han ser fram emot att få tävla på riktigt och möta bra motstånd.

– Det ska bli svinkul. Några av de som ska vara med är bland de bästa i världen.

Hur står du dig mot dem?

– Jag kan inte slå dem. De är för bra. Eller... kanske om jag lyckas med mitt allra bästa och de gör sitt allra sämsta så kan det gå, men det blir väldigt svårt.

Motståndet blir ett helt annat än det i Norrbotten, där Turovaara menar att "ingen kör seriöst och därför finns det ingen som är i närheten av mig".

Själv tränar han fotbollsfreestyle mellan en och tre timmar varje dag och övningen har gett färdighet. I skandinaviska mästerskapen möts man en mot en innan tre domare bedömer vem som gjort det bästa framträdandet. Av de två fotbollssporterna han sysslar med satsar han mest på den han nu har framgångar i.

– Ja, med fotbollen har jag inget direkt mål just nu, jag tänker mer på fotbollsfreestyle, jag satsar på den där det går bäst och det är där, just nu.

Vad är dina specialiteter?

– Att jag har en bra kreativitet och gör nya saker som ingen har sett förut. Inte samma saker som alla andra.

Går det att imporvisera?

– Ja, ibland går jag bara in och kör. Men oftast är det mycket träning bakom och jag har tränat in precis vad jag ska göra i tävlingarna.

Turovaaras mål med fotbollstreestyle är att vinna någon av de stora tävlingarna som Red Bull Streetstyle eller Superball i Prag och allt började med att han inte hade något att göra.

– Vi hade jonglerat med boll i skolan först och en dag hade jag inget att göra hemma så gick jag ut och började jonglera. Det gick riktigt bra och sedan började jag kolla på Youtube på Ronaldinho och dem. Jag hittade tävlingar och efter ett tag kände jag att det här är något jag kan satsa på. Jag kände att jag var bra, att det var kul och att det var en bra grej att göra när man inte har något att göra.

Turovaara spelar även "vanlig" fotboll som högerback i IFK Luleås U16-lag, där borde han ha nytta av att ha en av Sveriges fem bästa bollkontroller?

– Ja, det har jag väl. Tekniken, nedtagningar och så. Där märker jag av det. Men egentligen är det så olika sporter, bara att det är boll i båda två. Men jag dribblar bra och kan hålla i bollen.

Har du några nya tricks till tävlingen i Danmark?

– Ja, jag har tränat väldigt hårt, men det går inte att förklara tricksen. Jag måste visa, säger Turovaara som gör just det på www.nsd.se där du kan se några av hans alla färdigheter.

Bollkonstnären

Namn: Hannes Turovaara.

Ålder: 16 år.

Skandinaviska mästerskapen:

Onsdag: Träning.

Torsdag: Utmanarna möts och efter det rankas de 16 efter hur bra det gick.

Fredag: Tävlingen startar.

Lördag: Tävlingsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!