Hellners dröm: Locka hela världseliten

Publiksuccé redan i sprinten och ett starkt startfält även i NSD Classic. Nu drömmer Marcus Hellner om att få hela världseliten på plats i Gällvare – och kanske kan han locka Petter Northug till stan. "Det hade definitivt lyft", säger skidstjärnan.

1 april 2017 18:40

Skidfesten i Gällivare bara växer och växer och förutom exempelvis Dundret Runt och NSD Classic finns nu också Volkswagen Tour, som den här gången inleddes med citysprint i torsdags och där NSD Classic var en del i touren under lördagen.

På söndag avslutas den med Dundret Hill Climb.

Efter sprinten i torsdags hyllade Piteå Elit-segraren Jennie Öberg inramning – och hemmaåkaren Marcus Hellner, som vann i fjol, kan bara hålla med Öberg.

– Så här på vårarna handlar det mycket om att det ska vara kul och att det är lite folkfest. De här arrangemangen lyfter, det är nåt kul som händer på våren. Jag tycker det är en rolig satsning, säger Marcus Hellner.

Går det utveckla konceptet ytterligare och locka ännu fler bra åkare?

– Det gör det definitivt. Jag tror att det finns mycket planer om det och jag tror att de kommer att lyckas också. Man måste ge såna här tävlingar något år och fortsätta köra dem. Det ser man ju nu bara, det växer mer och mer hela tiden.

Försöker du själv vara med och locka hit åkare?

– Ja, det har jag väl gjort genom åren. Men det största jobbet gör Stefan (Nieminen) och de runt omkring som jobbar med det. Jag försöker bara locka dem som sagt.

Vem eller vilka skulle du vilja ha hit?

– Det är klart att man hade velat ha hela världseliten, om det gick. Men det är svårt den här tiden. En del tar semester och är ganska nöjd med att ha tävlat klart efter världscupen och många tjänar lite pengar på att åka runt och tävla. De får en startpeng för det. Man kommer inte bara för att tävla utan många ser en chans att tjäna lite på det.

Har du försökt få hit Petter (Northug) någon gång?

– Nä, jag har inte frågat honom. Jag kanske ska göra det. Det hade definitivt lyft, så klart. Men jag tror de har NM i helgen så det är nog svårt.

Men i framtiden kanske.

– Definitivt.

Ska du ställa frågan?

– (Skratt) Det kan jag väl göra...

Toppresultat NSD Classic

Damklassen

1) Anna Haag, Anna & Emil SK, 2:14:41

2) Jennie Öberg, Piteå Elit 6:00

3) Nina Lintzén, Föreningen Studentidrott Luleå 6:08

4) Clara Auland, Sävast Ski Team 10:11

5) Jenny Larsson, Gellivare Skidallians 13:48

6) Maria Nordström, Ulricehamns IF 13:55

Herrklassen

1) Anders Svanebo, Stockviks SF, 2:04:49

2) Håkan Emilsson, Offerdals SK 0:02

3) Viktor Brännmark, Piteå Elit 0:03

4) Klas Nilsson, Skellefteå XC 0:03

5) Marcus Hellner, Gellivare Skidallians 0:04

6) Johan Lövgren, Vännäs SK 0:04

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke