Svensk dubbel i Barentskampen

Sverige revanscherade sig för fjolårets tävling på hemmaplan när man vann både herr- och damklasserna vid årets Barentskamp i friidrott.Tävlingen gav två norrbottniska guldmedaljer - och två silver för en nygammal debutant.- Första loppen någonsin på bana, ganska häftigt, medger Elisabeth Clausén.

De svenska segerlagen i Barentskampen i friidrott som avgjordes i Norge.

De svenska segerlagen i Barentskampen i friidrott som avgjordes i Norge.

Foto:

HARSTAD, Norge2011-08-02 06:00

Luleålöparen som, i dagarna går till Tväråselets AIF och därmed får samma tränare som Marie Eriksson, har de senaste åren gått från klarhet till klarhet i terrängen men gjorde på lördagen sin första bantävling någonsin. 4.51,73, sekunden efter segrande finskan Anette Haukilahti, var kanske ingen tid att yvas över men det har sin förklaring.

- Inte särskilt bra men det var ett rent taktiklopp mellan länderna. Ingen ville dra så det gick inte särskilt snabbt, innan spurten sista 300 metrarna då, säger Clausén som gjorde en desto tuffare resa vid söndagens 5000 meter.

- Då bestämde vi att köra på i det tempo vi klarade. Fast jag har ju inget att jämföra med och vet inte hur tiden (17,49, 27 sekunder efter Umeålöparen Jenny Janssons segertid 17,22) står sig.

Men tränaren Michael Nordh har sina aningar.

- Elisabeth springer ju fortfarande inte i seniorklass. Men tiden borde vara bland de fem bästa i Sverige, konstaterar han.

Därmed är det läge för ett test på högre nivå.

- Ska eventuellt springa JSM i Skåne i augusti, 5000 meter där också, berättar Clausén som dock inte har någon favoritdistans - än.

- Jag har ingen aning om vad som passar mig bäst. Men det kändes bra att springa på bana, nu känner jag mig som en riktig friidrottare, säger hon med ett skrattar.

Ska tävla för Tväråselet
Genom att basketen trappas ned - till hösten lutar det åt spel med Stars i division I för den tidigare Luleå Basket-guarden - kommer också ökade träningsmöjligheter.

- Absolut. Det går inte att kombinera elitbasket med löpning på den här nivåerna så jag hoppas förbättra mig, har aldrig haft så här strukturerat upplägg tidigare utan mest sprungit vad jag känt för.

De norrbottniska guldmedaljerna tog Ina Vestin och Linnea Styrman, båda tävlande för Haparanda SKT, i stavhopp respektive 100 meter häck. Styrmans segertid 16,24 var tredje raka "perset" och dessutom över seniorhäckar, 84 mot 76 cm som hon normalt tävlar på.

- Det har gått bra. Jag ledde från start till mål och persade också i 400 meter häck (där det blev brons), säger Styrman som närmast siktar mot NM i Umeå i augusti.

Sveriges totalpoäng i tävlingen var 294 (168+126 för män respektive kvinnor). Förra året, i Boden, vann Finland kvinnokampen men den här gången var Norge närmast, bara en poäng efter, och dessutom totaltvåa i tävlingen - något man inte lyckats med sedan 1982.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om