Här är Hellners OS-vapen: "Upp till mig själv nu"

Marcus Hellners sista pusselbit är på plats. Nu tar han sikte mot OS – med bättre förutsättningar är någonsin. "Nu är det bara upp till mig själv", säger han.

31 mars 2017 17:21

I ett rum uppe på Hellnerstadion i Gällivare står den: Rullskidbandet.

Under fredagen visade Marcus Hellner upp den nya miljonsatsningen.

En investering som SOK, SportEvent Gällivare Lapland och skidgymnasiet ligger bakom.

Det här blir också en viktig pusselbit i skidstjärnans OS-satsning.

– Jag tror att det kommer kunna ge ett lyft om jag använder den på rätt sätt. Sen är det en motivationshöjare att ha ett till träningsverktyg och att jag har den så tillgänglig. Det blir väldigt enkelt för mig. Jag har gymmet i samma byggnad, säger Marcus Hellner till sportredaktionen innan fortsätter:

– Det är ett jäkligt bra redskap som man har. Allt det här med teknik. Jag får en annan feedback, jag får se mig själv i realtid. Sen är det är ett bra komplement för att få variation i grundträningen på sommaren, och på vintern när det är kallt och man inte kan köra intervallpass ute är det perfekt att kunna gå in här.

Sen tillägger Hellner:

– Men det är inte bara bra för mig. Framförallt är det jäkligt bra för skidgymnasiet, att de kan lyfta sin träning och göra tester här inne.

Är du mest nöjd över att du själv nu har det här bandet här eller mest för att du på nåt sätt kan lämna över ett arv till skidgymnasiet?

– Det är både och. Man är inte bara egoist. Fast det är klart att jag är jäkligt glad att ha det här, det blir en sporre för mig att det finns. Sen tycker jag hela grejen.., säger Hellner innan han fortsätter:

– Den här byggnaden är på plats, bandet är här och allt som händer runt omkring, både med alla arrangemang och alla de här satsningarna. Det känns jäkligt kul för mig som Gällivarebo och jag tror att det kommer att få mycket effekter när man har den här helheten.

En fördel till med det här rullskidbandet: Det går att ställa in så att man simulerar någon av de befintliga spåren runt om i världen.

Exempelvis de som finns i Pyeongchang, där OS avgörs nästa vinter.

– Bara du har profilen på till exempel OS-banan så kan du lägga in den och träna efter den, säger Hellner.

Kommer det bli någon OS-bana innan OS så att säga?

– Det kommer det garanterat att bli.

Hellner, som sedan den här säsongen samarbetar med Gällivaretränaren Anders Strid, hyllar sen de förutsättningar som han har nu.

– Det känns som att jag har fått en väldigt bra miljö till att träna här i Gällivare. Jag har alla delar. Mycket snö, band, tränare, bra gym och hela biten. Nu är det bara upp till mig själv, säger han.

Det är också en liten varning till konkurrenterna inför OS, nu när du har allt här.

– Jag tror att alla försöker ge sig själv så bra möjligheter som möjligt på sin hemmaplan, men jag tror att det är få som har det så här bra. Det är lite som att kunna vara på läger året runt. Det är skitkul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke