Legendarens stora hyllning till talangen

För ett år sedan började Rahman Khashei att brottas. I helgen vann han SM-guld i fristilsbrottning.Nu hyllas 17-åringen av legendaren Tomas Johansson.- Han kan bli hur bra som helst, säger Johansson.

OS-medaljören Tomas Johansson tror sig se en framtida storbrottare Karl Gustaf BK:s Rahman Khashei.

OS-medaljören Tomas Johansson tror sig se en framtida storbrottare Karl Gustaf BK:s Rahman Khashei.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2011-12-01 06:00

Rahman Khashei kom till Sverige för drygt två år sedan. Innan dess har han bott i hemlandet Afghanistan samt tillbringat ett antal år i Iran där han fattade tycke för olika sorters kampsport.

Men när Khashei kom till Haparanda och Sverige bytte han riktning inom sitt idrottande. Han fastnade snabbt för brottning, gick med i klubben Karl Gustafs BK och visade sig vara en otrolig talang.

Nu har Rahman Khashei brottats i ungefär 13 månader och är redan bäst i Sverige.

- Han är en väldigt träningsinriktad kille. Ibland måste vi nästan bromsa honom när det blir för mycket, säger Tomas Johansson.

Succé
Och under SM-helgen i fristilsbrottning för ungdomar gjorde Khashei minst sagt stor succé. Sammanlagt gick Rahman Khashei fyra matcher och tre av dem vann han enkelt på fall. Men mötet med Råneås Nils Karlsson i klassen 50 kilo blev betydligt tuffare än de andra.

Efter två svettiga ronder stod Rahman Khashei trots allt som klar segrare och SM-guldet var ett faktum.

- Jag kunde inte riktigt fatta det först, säger han.

För den lilla klubben Karl Gustaf var det förstås hur stort som helst. Det var det andra SM-guldet i föreningens historia och det första någonsin i fristil.

Tränaren Kalle Niva var med Rahman Khashei under SM-helgen:

- Det är väldigt stort för klubben. Historiskt. Han kan absolut ta en plats i landslaget.

Och direkt efter att guldet delats ut fick 17-åringen veta att han blivit uttagen till ett ungdomslandslagsläger i fristilsbrottning. För Rahman Khashei är det här början till att nå drömmen om en permanent plats i seniorlandslaget:

- Jag hoppas verkligen att jag kan ta en plats där, säger Khasei.

Firade med tårta
När NSD träffade guldmedaljören på träningen firades han av tränare och klubbkompisar. Efter passet applåderades han och bjöds på en tårta med texten "SM-Guld" på.

Smakar tårtan lika gott som guldet?

- Jag hoppas det, säger han med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!