Här är friidrottarna som verkligen var i stöten hela helgen

Efter tio års tystnad är Gällivare SK tillbaka på friidrottsarenan igen. Trots att man varken har löparbanor eller hoppgropar att träna i så rodde man hem hela 20 medaljer under helgens Aspen Athletic Games i Haparanda.

Anna Hillbom på väg fram mot sin fjärdeplats på 60 meter häck F13.

Anna Hillbom på väg fram mot sin fjärdeplats på 60 meter häck F13.

Foto: Lena Sundqvist

HAPARANDA2010-01-27 06:00
Gällivare SK kom till start med cirka 20 friidrottare i helgens Aspen Athletic Games i Haparanda.
Det i sig är absolut inte unikt, men det är däremot deras träningsförutsättningar. Hemma i Gällivare saknar de både löparbanor, hoppgropar och andra redskap.
Ganska ung förening
- Några av barnen har sagt att det är så svårt att hoppa längdhopp i sand när de kommer ut på tävlingar. På träning hoppar vi på mattor eller i uppförsbackar, säger Åsa Eriksson, en av initiativtagarna bakom Gällivares återkomst.
Det var i september 2008 som hon och några andra tyckte att det var på tiden att starta upp en friidrottsklubb i Gällivare igen, efter att den legat begraven i cirka tio år.
- Jag tror att de la ner den eftersom det inte fanns några redskap. Men vi upptäckte att det fanns ett stort intresse så vi drog i gång det ändå. Nu är vi 60 stycken mellan sju och fjorton år som tränar två gånger i veckan i en vanlig sporthall, säger Eriksson.
Fick med sig 20 medaljer hem
Men träningsförutsättningarna var inget som stoppade 12-åriga Diana Skaugvoll och hennes klubbkompisar som i helgen tog hela 20 medaljer. Diana själv vann kulstötningen och kom tvåa på 60 meter, där hennes lagkompis Klara Larsson-Niemi kom trea bara någon tusendel efter. Och inte nog med det. Diana tog ytterligare tre medaljer, ett silver och två brons.
- Det är okej att träna hemma, men det är mycket roligare på tävling när man har banor, säger hon.
Det är inte bara i Gällivare som intresset för friidrott är stort bland unga. I helgens tävlingar deltog 298 personer och det gjordes närmare 1 000 starter, något som hör till vanligheterna för arrangörerna av Aspen Athletic Games.
Stort intresse bland de yngsta
- Det finns ett jättestort intresse bland unga, bara i Haparanda är vi cirka 200 som håller på med friidrott. Problemet är att behålla dem när de kommer upp på seniornivå, säger Tony Kumpula, huvudtränare i Haparanda SKT och arrangör av tävlingarna.
Och för Gällivares friidrottare dröjer det inte länge innan de får återse Aspenhallen, när de snart kommer tillbaka för ett träningsläger. Det blir första passet som Diana Skaugvoll och hennes kompisar får göra i en riktig friidrottshall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!