Dubbelt upp för Gällivare

Fjolårssegraren Sofia Mattsson fick inte kliva på mattan i år.Men för syrran Johanna fanns inga hinder.Gällivarebrottaren tog tillsammans med Hanna Johansson årets två länssegrar vid Cup Haparanda.- Ett stort steg, förklarar 17-åriga Johansson efter seniordebuten.

Foto:

HAPARANDA2008-12-01 06:00
Precis som de andra brottartjejerna från länet har hon redan gjort sitt när det drar ihop sig till finaler på söndageftermiddagen. Klasserna är för tunna och därmed blev det aldrig final - men tävlingen betyder ändå en hel del.
Hanna började med att lägga polskan Monika Skiba på rygg efter 1.30 minuter av andra perioden. Då hade hon redan en betryggande ledning med 6-0 i första och 5-0 i andra efter bland annat tre saxgrepp.
En enkel resa
- Det var nog en ganska klar ledning, ja. Men jag hade aldrig mött henne förut och visste inget om hennes brottning, förklarar Johansson som i sin andra match ställdes mot Linköpingsbrottaren Evelina Gryvik.
En om möjligt ännu mer solklar historia sedan Gryvik bringats på fall efter fyra poäng, med bara 30 sekunder på klockan. Ett tvåbensdyk var allt som hanns med innan den snabba segern, eftersom det handlade om en svensk motståndare viktig på flera sätt.
- Vi konkurrerar ju om mästerskapsplatser, som JVM, säger Johansson som ändå gärna sett hårdare konkurrens.
- Det skulle varit brottare från Colombia här också men de fick inte visum.
SM-tvåans fortsatta program handlar om att ta nya mästerskapsplatser. JVM i Turkiet och - med en portion tur - senior-EM.
- Då krävs nog seger vid SM. Och jag vet inte hur Helena Allandi satsar i år, funderar hon apropå den tungt rutinerade konkurrenten.
Johanna Mattsson är redan rutinen själv. I en ojämn första match ställdes 20-åringen mot tre år yngre systern Lisa och det slutade med poängseger efter 5-0 (3-0). Sedan väntade finska Tiina Vainionpää. 7-0 i första perioden hann följas av 4-0 i andra innan finskan efter en minut hamnade på rygg.
- När hon försökte dyka kontrade jag, förklarar Mattsson som fortfarande aldrig förlorat mot Vainionpää.
På väg mot comeback
Tävlingskalendern är liksom för syster Sofia inte helt klar. Det handlar förstås om SM i mars men också om internationella tävlingar i Klippan redan i februari.
- Om de blir av, det är inte klart än, påpekar tränaren Håkan Johansson.
Sofia, slutligen, ser en möjlighet att göra comeback efter sin meniskoperation ungefär vid den tiden. I Haparanda var hon bara med som stöd för klubbens brottare.
- Jag kan inte brottas eller träna benen än. Men överkroppen går bra att träna - och nu märker jag att det slarvats en del där, skrattar stjärnan som också i år skulle haft goda segerchanser i 48-kilosklassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!