Groja har genom åren värvat spelare från i stort sett hela kontinenten. Från Spanien, Portugal, Frankrike och Nordmakedonien.
Men nyckelspelarna heter fortfarande Annica Ölén, Emmy Nordmark, Sara Nordström, Lisa Hansson, Johanna Widgren och Moa Nilsson.
Och aldrig tidigare har föreningen varit så nöjd med truppen som nu.
– Det är väl första gången i vår förenings historia som det ser ut så här, när det är så här många från Boden. Vi har gjort en lång resa från att ha behövt köpa in väldigt många spelare, som påverkade andra delar av föreningslivet med ekonomin och så vidare – till ett ganska angenämt länge som vi har kommit till nu, säger ordföranden Alina Maglic.
Varför betyder det så mycket med lokala spelare i Boden Handboll?
– Det är inte bara viktigt för vår förening, det är viktigt för den här delen av landet. Det finns mycket handbollshistoria här med Malmfälten som har haft stark handbollskultur, med Boden som har haft två föreningar som har varit otroligt starka på både dam- och herrsidan i 50 år (Bodens BK och Hornskrokens IF). Det betyder otroligt mycket att hålla den kulturen vid liv på så hög nivå också, både för bygden och idrotten. En så stor sport som handboll ska inte bara vara möjlig att spela från Stockholm och söderut.
När Boden åkte ur högstaserien för ett par år sedan gjorde Boden Handboll ett medvetet strategiskt val att satsa mer lokalt. Alla från Boden som vill och håller nog hög nivå för att elitsatsa ska göra det i Boden Handboll.
Resultatet är att det i dag är tio bodensare i laget. Sex av dem, som vi nämnt tidigare, utgör dessutom stommen i laget. Det är de, tillsammans med danska målvakten Mie Sörensen som gör sin femte säsong i klubben, som är spelarna som laget ska luta sig mot.
– Det känns jättebra. Vi har ju satsat på att behålla våra spelare och ge dem möjligheter, allt från hur vi ersätter dem till hur vi anpassar träningarna så att man fortfarande kan vara förälder, säger Mikael Carlsson efter en match när han samtidigt ser flera av spelarnas barn springa in på golvet.
– Du ser, det är nummer 6 på tröjan (Emmy Nordmarks nummer). Och här är Annicas dubbelbarnvagn. Det är fantastiskt.
Annica Ölén gjorde comeback efter att ha fått två barn. Även Emmy Nordmark och Johanna Widgren har barn och kombinerar familjelivet med handbollen.
– Det tar ganska mycket tid med två barn och dessutom jobbar jag. Så att ändra lite på scheman var egentligen en förutsättning för att jag skulle kunna skriva på igen och det tycker jag de har försökt anpassa sig bra efter. Träningstiderna är lite anpassade, de flesta hemmamatcherna är på lördagar så att vi kan ha tid med familjen hela söndagen, säger Ölén.
Och folk lockar folk.
Just att föreningen lyckades behålla spelare som Annica Ölén och Emmy Nordmark var en anledning att man lyckades få tillbaka hemvändare också. Lisa Hansson är en sådan.
– Vi har spelat med varandra så himla länge och börjar känna varandra ganska så bra nu. Vi vet var vi har varandra. Och det är så roligt att Emmy och Annica fortfarande håller på. Jag kan tänka mig att ganska många frågar dem när de ska sluta. Men det är så jäkla roligt att de vill spela och det är en inspiration för mig att de krigar på så länge det är roligt.
Hansson är inte förvånad över att så många bodensare har valt att stanna.
– Det är bra förutsättningar i Boden och de värnar om oss bodensare, det tycker jag verkligen att de gör.
För att Boden Handboll ska kunna fortsätta ha bodensare i laget behöver man dock förlita sig till andra.
Föreningen har en ren elitsatsning och saknar ungdomslag. Därför har de flesta spelarna de senaste åren först spelat i Bodens BK innan de tagit kliv över till Boden Handboll IF.
Men det betyder inte att man inte kan göra något för att påverka.
– Att vi inte skulle ge något tillbaka till ungdomar är skitsnack, säger Annica Ölén.
– Vi gör så mycket för våra ungdomar i Boden och syns jättemycket bland ungdomar i skolorna. Vi har inte några ungdomslag som ska sälja toalettpapper för att vi ska kunna åka på bortamatch, det fungerar inte så i vår förening. Det är vi som ska ge tillbaka till ungdomarna och vara på deras träningar och jag vet att det betyder något.
Ölén har exempel på vad Bodens förebilder kan betyda.
– Jag har kompisars barn som har börjat spela för att de har sett oss spela eller för att vi har varit ute på deras skola. Jag tror att det är jätteviktigt att vi fortsätter med det. Att vi har gratis inträde för ungdomar tror jag också betyder mycket. De kan se matchen och tänka: Där ska jag också stå en dag. Jag är själv väldigt stolt över att vi gör det, säger Annica Ölén.
Boden Handboll satsar på olika sociala projekt för att få fler att spela handboll. Att vara ute i skolor är en sådan sak.
– Det är en jättestor del av vårt arbete i den här föreningen, för vi har ju ingen ungdomsverksamhet. Så istället får vi ge tillbaka på något annat sätt. De här tjejerna har ju varit lokala fanbärare i så många år och därför är de otroligt viktiga förebilder för barn och ungdomar i stan. De visar att det går att spela på elitnivå och samtidigt vara en jordnära och enkel person som även jobbar och har familj, säger Alina Maglic.
Här är bodensarna i Boden Handboll:
Stina Andersson, Emmy Nordmark, Line Hegglund, Lisa Hansson, Nora Blom, Sara Nordström, Alva Adeholm, Annica Ölén, Johanna Widgren, Moa Nilsson.