September 2012. Carin Bergdahl sitter på en bänk vid en lekplats i centrala Boden. Hon är hemma igen – efter att ha brutit sitt kontrakt med elitserielaget Örebro. Nu skulle hon istället spela i allsvenskan med Boden.
Men där och då berättade Bergdahl att hon skulle satsa lite mindre på handbollen och istället satsa på en ny karriär – inom bodyfitness.
Beslutet var fattat. Även om det inte var helt enkelt att ta.
– För många är jag handbollsspelaren Carin Bergdahl, men om jag inte längre är handbollsspelaren Carin Bergdahl – vem är jag då? Det blev en liten identitetskris där. Det har varit skitjobbigt, sa Bergdahl då.
Hon sa också en sak som aldrig trycktes i tidningen eller publicerades på webben.
Hon berättade om den riktiga anledningen till att hon bröt kontraktet med Örebro.
Oktober 2017. Carin Bergdahl är, vid sidan av att vara en nyckelspelare i Boden Handbolls SHE-lag, krönikör för tidningen Extra. Hon ska nu avslöja sin stora hemlighet.
”Jag hade i många år en dålig relation till mat. Jag straffade mig själv med att inte äta och hade jag inte karaktär nog att stå emot det slutade det med att jag tryckte fingrarna i halsen bara för att jag var livrädd att gå upp i vikt”, skriver hon i krönikan som publicerades i Extra den 12 oktober.
Hon skriver också:
"2012 spelade jag i Örebro och valde att bryta kontraktet efter sex månader. Vid den tiden hade mina problem med maten exploderat och jag hade tappat kontrollen. Jag mådde dåligt varje gång jag hade ätit och känslan av att vara mätt fick mig att känna en ångest som gjorde att jag bara låg och skakade”.
Carin Bergdahl mår bättre i dag. Bland annat för att hon har fått professionell hjälp av Mona Wallo. Och nu utvecklar Boden Handboll-stjärnan sitt resonemang och sina tankar kring ätstörningarna.
Men hon börjar med varför hon skrev krönikan.
– När jag skrev krönikan var tanken inte att jag skulle skriva om det här. Men det var som att något inom mig tog över. När jag läste igenom krönikan så såg jag att det var en annan vinkling än vad jag hade tänkt från början. Det var något inom mig som verkligen skulle komma fram, säger Carin Bergdahl.
Vad var tanken från början?– Jag tänker jätteofta på det här med förebilder och internet och hur vi påverkar varandra.
Hur då?– Jag tycker att det är viktigt att prata om att vara en förebild och vad det innebär. Jag kan till exempel inte förstå när det blev okej att stå nästan naken och visa upp sina kroppar i sociala medier. Vad sänder det för signaler?
Svåruppnåeliga ideal kan få människor att må dåligt.– Precis. Jag gick tillbaka till mig själv. Hur påverkades jag av det här? När jag var yngre påverkades jag av det. Jag kände och ansåg att jag var tjock, att jag aldrig passade in. Folk var alltid snyggare och smalare än mig. Eller sötare än mig. Det blev som att allt handlade kring ytliga saker. Jag kände det som att ingen brydde sig om vad man var för människa.
Carin Bergdahl funderar några sekunder. Sedan säger hon:
– Det kändes som att det inte spelade någon roll vem man var som människa. Det enda som var viktigt var hur man såg ut. Att vara en bra människa och ha bra värderingar pratade man inte om som yngre. Värderingar visste man knappt vad det var.
Det var också därför hon valde att skriva krönikan i Extra.
– När jag hade skickat in den här krönikan... När jag satt hemma och läste den på papper första gången hade jag sån ångest. Jag bara svettades. ”Vad har jag gjort”, tänkte jag. För det är många i min närhet som inte vetat om det här. Men den här värmen som kom... Jag har aldrig fått så fin respons för något jag skrivit. Folk har stöttat mig och skrivit om sina erfarenheter. Jag är så himla stolt över att jag vågade.
– Grejen är att ätstörningar eller psykisk ohälsa kanske inte syns utåt. Om man inte har anorexia och blir så smal att man tynar bort. Så var det inte i mitt fall. Jag hade en balansgång där på något sätt. När jag mådde som sämst valde jag att trycka ner fingrarna i halsen. Men jag hade bra dagar med. Jag var inte undernärd på något sätt. Och då blir det att man tänker ”hon ser ut att må bra”, när man bara ser ytan.
Carin Bergdahl betonar att det är viktigt att ha balans i livet.
– Det är så sjukt. Vi kan lägga tusentals kronor på kläder och ytliga grejer. Det kommer ändå inte få oss att må bra i oss själva. När jag kom hem från Örebro ville jag satsa på fitness. Det var mitt sätt att kontrollera min mat. Ingen i den branschen skulle tycka att det var konstigt att jag räknade kalorier eller var manisk med maten. Min tränare då sa att jag måste ha distans och balans. Jag fattade inte det.
Hur menar du?– Jag kunde inte förstå varför jag skulle ha en distans till det hela. Jag tänkte att det var bättre att leva i bubblan hela tiden. Men det gjorde ju att jag inte orkade till slut.
I dag mår Carin Bergdahl mycket bättre. Det finns flera anledningar till det. Hon har bland annat, som sagt, fått oerhört mycket hjälp av terapeuten Mona Wallo.
– Efter att jag hade gått hos Mona i ett år kunde förstå var problemen kom ifrån. När jag kunde ta tag i de problemen så lossnade det för mig. Jag hade ett kontrollbehov och maten var något jag kunde kontrollera när det var stormigt.
Att ha blivit mamma till den lilla killen Allan har också hjälpt Carin Bergdahl.
– Jag har inte haft ett enda återfall sedan jag blev mamma. Jag har bytt fokus från mig själv till någon annan. När man mår så dåligt är fokuset på en själv väldigt stort. Men efter att jag blev mamma till Allan så har jag känt att jag måste vara en förebild för honom med.