"Han passar perfekt till den här gruppen"

Det är nu officiellt att Thomas "Bulan" Berglund tar över Luleå Hockey. Då hyllar spelarna både klubbens tränarval och nysatsningen.

3 maj 2017 13:16

Onsdag förmiddag. Sportredaktionen kikar in i brottningshallen i Luleå Energi Arena.

Det är dagen efter den officiella presentationen av Thomas "Bulan" Berglund som ny Luleå Hockey-tränare för de kommande tre åren.

Bland bakåtvända kepsar och talanger hittar vi två veteraner: Lagkaptenen Johan Harju och återvändande Niklas Olausson, som båda tidigare har haft Brynäs finalcoach som tränare.

Den sistnämnde sa i en intervju i mars att han hade hört att det inte skulle bli "Bulan" som tränare.

Nu konstaterar centern.

– Det här kom som en chock, haha.., säger Niklas Olausson.

Du får kanske skaffa nya källor.

– Precis, precis. Nä, men. Det är jättekul. Jag har haft "Bulan" i en mer assisterande roll tidigare, men samtidigt tror jag att han, "Hento" (Daniel Henriksson), Roger (Åkerström) och "Rönken" (Jonas Rönnqvist) då var väldigt överens om hur hockeyn ska spelas och hur man ska utföra och träna den, säger Olausson och fortsätter:

– Sen har "Bulan" varit iväg i tre år så det är klart att han har utvecklat sitt också. Hockeyn utvecklas hela tiden och man måste säkert justera vissa detaljer, men just nu kanske man inte har fokus på det. Utan nu är det bara att komma så väl förberedd som vi bara kan, sen får man ta det i augusti när vi går på is.

Sen hyllar Niklas Olausson Luleå Hockeys tränarval.

– Han passar perfekt till den här gruppen. Även bland oss äldre är det ingen som riktigt är "så här har jag alltid spelat, så här vill jag alltid spela". Utan jag tror att alla vill utvecklas och testa nya grejer – och jag tror "Bulan" är perfekt där. Det blir aldrig nån som helst nöjdhet och även om vi skulle vinna eller torska x antal matcher så blir det mer att man kollar på prestationen. Vad vi gjorde bra, vad gjorde vi dåligt och vad vi kan göra bättre.

Olausson fortsätter:

– Fast det är klart, vi vill vinna varje match. Men du måste ha en röd tråd genom hela säsongen och lita på det du tränar på varje dag. Det är egentligen i augusti fram till 20 september som du har den här riktiga tiden att sätta ett spel – och styrkan hos "Bulan" är att han tror så mycket på det han gör. Även om vi skulle få en dålig start eller om det skulle gå tungt så kommer vi ligga kvar i det spelsystem och den röda linje som vi har satt, för nånstans så har han haft bevis på att den funkar.

Johan Harju är också inne på att tränarvalet är helt rätt.

– Ja, det tycker jag. Han hade en fantastisk säsong med Brynäs och sen gjorde han det bra här svängen tidigare. Nu har han blivit headcoach och det ska bli kul att se hur det ser ut när han har hela ansvaret. Det ska bli spännande, säger Harju.

Vad får ni för coach då?

– Vi får en ganska het coach som vill att vi ska åka mycket skridskor och sätta press över hela banan. Jag tror att det kommer se liknande ut som det gjorde med "Rönken" och "Bulan", men sen kommer så klart vissa detaljer att ha ändrats – men i det stora hela kommer det vara samma grundtanke, säger Harju innan samtalet kommer in på att "Bulan" även var långt framme i SM-slutspelet även under den senaste Luleåsejouren:

– Han var i nån final då också, så jag tror det är rätt väg att gå.

När det gäller klubbens nystart och talangsatsning är Johan Harju och Niklas Olausson också överens.

Det här är också rätt väg att gå.

– Jag tycker att det är bra. Jag förstår ju att föreningen vill framåt och vi vill ju också vara med och slåss om guldmedaljen – och något måste göras. Det är ändå över 20 år sen senast. Så det är bara positivt, säger Harju innan han kommer in på att det är tålamod som gäller:

– Man vet ju att det kommer ta tid, det går inte över en sommar. Utan det är ett arbete som kommer att pågå i många år men det ska bli kul att vara med och se vad som händer och vad planen är. Det ska bli grymt roligt och jag tycker det är helt rätt satsat.

Niklas Olausson:

– Det är bra att klubben plockar upp och tror på dem. De här killarna är jävligt drivna och bra spelare, så de kommer man ha nytta av i framtiden. Att man ser att om man går till Luleå när man är ung så har man stor chans att få chansen. Så hade i alla fall jag tänkt i den åldern, säger Olausson innan han snabbt fortsätter:

– Men sen gäller det givetvis att vi som har varit med ett tag tar ett jätteansvar där och slussar in dem och visar vad som krävs och så vidare.

Sen tillägger han:

– Jag tycker det här är fantastiskt kul och samtidigt finns det också en fruktansvärd uppsida på det. Vissa tar säkert jättekliv och blir ledande i laget direkt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!