Kalla överlägsen SM-vinnare – på rullskidor

Hon fick ett efterlängtat miljöombyte, se Gyllene Tider och, framför allt, fick hon sitt första SM-guld i rullskidor.
– Det var bra träning med ett race, säger den överlägsna segraren Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla såg först Gyllene Tider – sen stakade hon hem sitt första SM-guld på rullskidor.?Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Charlotte Kalla såg först Gyllene Tider – sen stakade hon hem sitt första SM-guld på rullskidor.?Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Halmstad/rullskidor2013-07-05 18:14

Kalla vann 10-kilometersloppet på gatorna i centrala Halmstad med nästan en minut före Therese Andersson, Umeå och Elin Måhlin, Sollefteå.

– Jag försökte att åka avvaktande i början och låta de andra sköta farten. Efter tre varv ville jag köra på och se om det blev någon lucka, säger skidstjärnan.

– Det blev halt av det lilla regn som föll så jag valde det säkra före det osäkra och stakade mycket.

Fredagens lopp var hennes första i år på tävlingsrullskidor. Annars har det blivit väldigt mycket på träningsrullskidorna i sommar. Mer än vanligt.

Rehab för armbåge

– Jag har inte ökat på den totala träningsdosen, tvärtom minskat med tio timmar, för jag tycker att det är en bra nivå med 850 timmar om året. Däremot har jag omfördelat så att jag tränar lite mer under sommaren och hösten och lite mindre under tävlingssäsongen.

– Just den här veckan tränar jag bara 16 timmar, men nästa vecka ska jag upp till 27.

I fjol fick Kalla besvär med en överansträngd armbåge på grund av rullskidåkningen. Det ska hon inte få i år.

– Jag kör numera sällan med vinterstavarna, som är styvare. Och jag kör lite rehab för att undvika problem. Jag är mer lyhörd i år och vet vilka känningar som är farligt ont.

Kalla har redan nu tagit beslut om att avstå från Tour de Ski, som körs under jul- och nyårsveckorna.

– OS börjar två veckor tidigare än VM senast. Och OS går på hög höjd, vilket gör att vi kommer att ha en längre uppladdningstid jämfört med ett låglandsmästerskap. Och då blir det för tajt med bara en månad emellan, säger hon.

Sambon missade medalj

SM-tävlingen i Halmstad var hennes första på rullskidor, däremot har hon kört VM i rullskidor tidigare, med ett guld och ett silver (efter Marit Björgen) som resultat.

– Det var superskoj med ett miljöombyte. Och det är lite speciellt att vara iväg så här, bara sambon och jag. Annars är det alltid ett stort team runt omkring, med ledare och vallare. I dag var det sambon som skruvade på rullskidorna.

Sambon, Anders Svanebo, fick också Charlotte Kallas rullskidor att köra på.

Den tidigare världscupsegraren i rullskidor var favorit i herrloppet, men räckte inte till i spurten och slutade fyra. Marcus Johansson, Ulricehamn, vann på målfoto före Moras Joakim Engström som föll efter mållinjen och fick skrubbsår på knän och armar samt ett blått och svullet lår.

?Ingela Ahlberg/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!