Låt VM-spektaklet börja

Allt började på Tunastigen 1997 mellan fyra kompisgäng. 21 år senare har Gatbasket-VM vuxit till ett prestigefyllt mästerskap som lockar både toppspelare och storpublik.

Han är inte bara arrangör för turneringen, Jon Kanon ställer även upp och spelar om VM-bucklan, i laget team MM.

Han är inte bara arrangör för turneringen, Jon Kanon ställer även upp och spelar om VM-bucklan, i laget team MM.

Foto: Jesper Sandberg

Gatbasket2018-07-06 07:00

Jon Kanon var med när första upplagan ägde rum, på en innergård på Tunastigen i Luleå.

– Vi var ett kompisgäng som ville ses och spela lite basket. Lite som idrott ska vara, det ska vara roligt, lite på skoj, och att alla kan vara med. Vi körde på Tuna på samma gård som Håkan Larsson växte upp på, säger Jon Kanon, general för Gatbasket-VM.

Det var fyra lag i den första upplagan, och grabbarna som var med fick mersmak, och tanken på att göra en årlig turnering växte fram ganska snabbt.

– Vi hade ju en härlig dag, vi satt och skrattade och babblade och spelade basket. Det var sjukt roligt så vi pratade ganska snabbt om att göra det nästa år igen, säger kanon.

Och det blev en uppföljare året efter, och sedan växte turneringen sakta men säkert för varje år som gick. Det blev allt mer seriöst och lag från södra Sverige kom också upp och försökte göra anspråk på den åtråvärda VM-bucklan.

Och det är många välkända basketnamn som vunnit. Och ett fåtal av vinnarna kan också ståta med att ha tagit både SM-guld i basket och VM-guld i gatbasket.

– Peter Öqvist vann VM-guldet på Tuna i slutet på 90-talet, och sedan har han ju vunnit SM-guld i basket som coach. Det är en unik skara Luleåkillar som har dubbla guld, säger Kanon.

Övriga som har dubbla guld är bland annat Jim Enbom, Håkan Larsson, John Rosendahl, Henrik Erlandsson och den nyaste i skaran, Anton Saks, som vann dubbeln under samma år när han under fjolåret vann SM-guld med BC Luleå och VM-titeln i gatbasket med Falken.

En som också har dubbla guld är Christer Sehlin, som bärgat SM-guld som klubbdirektör med Luleå Basket men också som spelare i gatbasketen förra året, även han med Falken.

Men sörlänningarna som kommit upp har haft problem.

– Det har varit en del Stockholmslag som kaxigt har sagt att de ska komma upp till Luleå och vinna VM-guldet, men de har aldrig lyckats ta sig hela vägen, berättar Kanon.

Men 2006 lades Gatbasket-VM på is. Den största anledningen var att Lulebo valde att riva alla basketplaner på Tuna för att istället bygga lekplatser.

Tävlingen återuppstod förra sommaren och den nya skådeplatsen blev Södra hamnplanen.

– Vi gick den långa vägen. Vi sökte tillstånd från polisen, hörde oss för med Luleå kommun och så där. Och det blev så himla roligt förra året så jag kände att det är klart att vi ska göra det här igen, förklarar 41-årige Kanon, och fortsätter:

– I år har jag med mig BC Luleå som huvudsponsor och Luleå kommun i ryggen som äntligen har förstått att det här är bra för Luleå. Jag får hjälp av kommunen och kommunen får hjälp av mig till att göra Luleå till en bättre stad.

– Det här är den enda turnering i Sverige där amatörer kan möta proffs, jag gillar verkligen formen vi har fått till, säger Kanon.

Plannja Basket-legendaren Dennis Aulander har skapat ett lag till i år. Laget heter Plannja Classic och Aulander har fått med sig Torbjörn Gehrke, Lars Johansson, Jan Johansson och Jonas Autio. Idel kända Plannjanamn genom historien.

Och Jon Kanons lag, team MM, har fått ett minst sagt häftigt tillskott i en annan Plannja-ikon, nämligen Carlos Wheeler, som flugit in från USA. Wheeler lämnade Luleå och Plannja Basket för 11 år sedan men han hann med att vinna två SM-guld under sin tid i Luleå.

Under lördagen är det dags för en ny upplaga, och Jon Kanon går under torsdagen runt på platsen där spektaklet ska äga rum. Korgarna är på plats men läktarna och tälten ska resas, och allt annat runt omkring ska ordnas.

Ett jobb som Pär Johansson, teknisk koordinator för Gatbasket-VM, sköter. Johansson fungerar som Jon Kanons kontaktperson i Luleå då Kanon för närvarande bor i Stockholm.

– Pär Johansson är geniet bakom allt som rör basketplanen. Han fixar läktare, drar strömmen, drar linjerna. Om jag är hjärnan bakom det här så är Pär hjärtat, säger Kanon.

Att spelplatsen är just Södra hamnplanen är helt i sin ordning menar, Gatbasketgeneralen. Under förra året hittade en publik på mellan 1 000 och 2 000 personer till Södra hamnen.

Något liknande, om inte mer, är att vänta sig på lördag. Man ska ha i tanke att också Sveriges VM-kvartsfinal i fotboll visas på storbildsskärm på samma plats, då har basketen uppehåll i dryga två timmar innan den sätter igång igen.

Vad kan publiken vänta sig på lördag?

– De som inte kommer till Södra hamn på lördag kommer att missa folkfest med en blandning av idrott, musik och kultur som aldrig har setts tidigare i Luleå, säger Jon Kanon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om