Superlagets succé

Gammelstads tjejer gick fram som en ångvält genom Lilla VM. Idel segrar och stora segermarginaler i gruppspelet och finalen gick i samma stil. - Vi var ganska säkra på att vinna men vi var tvungna fortsätta kämpa och inte ta ut något i förskott, säger Stephanie Visscher efter finalsegern mot Gladan.

Alkemisten. Plannjas förre guldcoach David Visscher är numera guldcoach i Gammelstad.

Alkemisten. Plannjas förre guldcoach David Visscher är numera guldcoach i Gammelstad.

Foto: Joakim Nordlund

Gällivare2013-03-08 06:00

I gruppspelet vann Gammelstad mot Gladan med 109-37 så många förstod varåt det lutade redan vid finalens uppkast. Men Gladans Molly Ehnbom tyckte att hennes lag hade en vinstchans.

- Vi visste att de var bra men också att vi kan vinna. Men då måste vi vara bättre än så här, säger hon efter slutsignalen.

Molly utsågs till turneringens mest värdefulla spelare och menar att hon blev förvånad när speakern läste upp hennes namn.

- Det var jättekul men jag tyckte att jag hade kunnat spela bättre. Jag kämpade och peppade vårt lag och försökte säga bra saker. De kanske såg det.

Använde gamla guldreceptet
Finalen var välspelad från båda lagen och det var en fartfylld match. Framförallt var det Gammelstad som spelade ett snabbt och rakt spel. På läktaren pratades det om likheter med hur Plannja spelade sin basket i mitten av 00-talet. Förklaringen till det bör vara att tränaren är densamma och David Visscher har en tydlig spelidé även med Gammelstads tjejer.

- Ja, det påminner nog. Vi vill spela en snabb och väldigt rörlig basket. Framförallt när det är ungdomar som spelar. Vi vill inte utnyttja att någon är lång och bara spela upp på henne under korgen, säger Visscher som är en av landets mest framgångrika tränare med bland annat fem SM-guld på åtta säsonger i herrarnas elitserie.

Dominerar man turneringen så som Gammelstad gjorde så syns det också när turneringens allstar-lag ska utses. Elin Lomgren, Felicia Visscher och Stephanie Visscher tog alla en plats.

Lite jämnare i finalen
- Det känns bra. Det var inget som jag satsade på innan men det känns roligt nu, säger Elin Lomgren.

David Visscher framhåller Elin som en av sina bästa spelare under Lilla VM och menar att hon har en lysande basketframtid tack vare bra skytte och rivigt försvarspel.

- Det är roligt att höra. Jag satsar inte så jättemycket just nu, utan spelar för att det är roligt. Det är en kul sport eftersom att den är så snabb och vi har en härlig gemenskap, säger Elin.

Finalen slutade med 80-41 och det var en jämnare än i lagens första match.

- Det var kul men kämpigt. Vi förlorade ju med mer i gruppspelet så det är en positiv utveckling, säger Gladans Molly Ehnbom.

Felicia och Stephanie Visscher är tränare Davids döttrar.

- Han är hård med att om man inte tränar så spelar man heller inte matcherna och då spelar det ingen roll att jag är hans dotter. Jag känner jag av lite höga förväntningar ibland men det är bra för att man ska bli så bra som möjligt säger Stephanie.

Men trots de många segrarna och att laget förra året tog sig till slutspelet där de åtta bästa lagen gör upp om riksmästerskapet, så hade David inga förväntningar på att laget ska vinna Lilla VM.

- Om man bara har som mål att vinna är man dum. Det måste handla om att utvecklas och det har de här tjejerna gjort fantastiskt. Jag är både glad och stolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!