Så inspireras Kalla – av Leonardo di Caprio

Snön har det senaste decenniet blivit en allt större bristvara på många håll i Europa och temperaturerna har stigit. Charlotte Kalla har bevittnat detta på nära håll. Men det var först när hon såg Leonardo di Caprios dokumentär om klimathotet, ”Before the flood”, som hon bestämde sig för att ändra sina levnadsvanor.

Påverkar. Kalla väljer att köra klimatsmart och äta klimatsmart.

Påverkar. Kalla väljer att köra klimatsmart och äta klimatsmart.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gällivare2017-11-15 08:12

I dag anländer Charlotte Kalla, 30, till Gällivare där hon sluter upp med sina klubbkompisar i Piteå Elit. Här avgörs den nationella tävlingspremiären till helgen. Kalla kommer att köra fem kilometer fritt på fredag samt tio kilometer klassiskt på lördag. Hon väljer däremot att avstå söndagens sprinttävling.

– Det blir för mycket tävlingar, speciellt med tanke på vad som väntar helgen efter i Kuusamo, säger Kalla.

Vad vill du få för besked i Gällivare?

– Jag hoppas ju först och främst på att få till bra träningspass. Sen handlar det mycket om att komma in i tävlingsrutiner.

Vad säger du om motståndet?

– Jag har inte kollat på någon startlista, men bara att få möta Sverige-eliten är bra, då vet man ju att det är tufft motstånd och många som har kapacitet. Jag ser fram emot att få komma in i hetluften.

Efter ett sista förberedande träningsläger i Saxnäs känner hon sig redo.

– Vi har haft det fantastiskt fint. Egentligen har det inte varit så jättemycket snö på terrängen, men vi har haft tio kilometer att åka på. Det är bra.

Charlotte Kalla skulle egentligen ha haft sin uppladdning i Kiruna, men då snöförhållandena inte var tillräckligt bra fick det bli Saxnäs. Det är inte första gången som skidstjärnan stöter på patrull i sin planering på grund av snöbrist.

I själva verket är det något hon har har märkt av mycket de senaste åren – och som får henne att oroligt tänka på de klimatförändringar som drabbat jordklotet.

– Det är väldigt påtagligt i min lägerplanering. Förr kunde man alltid dra till Ramsau (Österrike) på snöläger i september. Det kan man definitivt inte nu, det är bara att stryka direkt när man gör sin lägerplanering. Det är alltid väldigt osäkert var man kan dra på snöläger, säger Kalla.

Har du märkt de här skillanderna under din karriär?

– Ja, gud ja. Inte heller nu i november kan man veta var man ska dra på läger. Man måste lite på sparad snö.

Charlotte Kalla berättar att hon länge varit medveten om klimathotet, men det var först när hon såg Leonardo di Caprios dokumentär ”Before the flood” i fjol som hon bestämde sig för att göra vissa markanta förändringar.

– Den gjorde stort intryck på mig. Det känns som det lilla jag gör ändå gör skillnad. Skulle fler börja tänka så gör det en hel del.

Vad gör du för att underlätta för miljön?

– Källsortering. Jag duschar inte för länge. Det är mycket i vardagen. Jag har kört en elhybrid i två års tid, det känns också jättebra att de korta sträckorna kan göras på el.

Den största förändringen har dock skett på ett annat plan: Nämligen kosten. Charlotte Kalla tänker numera miljösmart även när det gäller vad hon stoppar i sig. Ett exempel är att hon äter betydligt mer vegetarisk kost.

– Jag har länge varit intresserad av att byta ut köttet för miljöns och klimatets skull. Sedan i våras kör jag på sån där vegokasse, säger hon och syftar på de vegetariska matkassar som går att köpa i butikerna.

Har det funkat bra att dra ner på kött?

– Ja, det tycker jag. Det går ju att äta otroligt gott. Sen har jag inte alls någon ambition att sluta äta kött helt, jag väljer bara mina tillfällen för att kunna bidra till en minskad miljöpåverkan.

Men utan kött, får du verkligen i dig allt du behöver för att klara ett liv som elitskidåkare?

– Ja, det går bra. Men det gäller ju att ha bra koll på näringssammansättning och såna saker. Det är viktigt att jag får i mig tillräckligt med protein så det handlar om att tillföra mycket linser och bönor. Sen känns det också viktigt för mig att äta så pass rent som möjligt, utan tillsatser.

Mår du bättre rent fysiskt av att äta mindre kött?

– Nej, det här gör jag för miljöaspekten. Jag vill dra mitt strå till stacken.

Klimathotet

Det är nästintill omöjligt att överskatta klimathotet. De årliga utsläppen av växthusgaser ligger på väldigt höga nivåer och konsekvensen är att vår jord värms upp allt snabbare.

Den globala uppvärmningen får katastrofala följder, som global avsmältning av glaciärer, höjda havsnivåer, fler översvämningar, stormar och skogsbränder och att extremtemperaturer uppnås allt oftare.

De fattigaste och mest sårbara människorna på vår planet drabbas hårt, bland annat på grund av hotad livsmedelsproduktion. Därtill hotas viktiga arter, livsmiljöer och hela ekosystem.

Tidigare klimatförändringar har tagit många tusen år, men nu ökar medeltemperaturen snabbare än normalt. Det beror främst på att vi människor bränner mycket fossil kol, olja och gas.

Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Att äta mindre kött och ersätta det med till exempel baljväxter, är positivt för både miljö och hälsa.

Transporter och privat bilåkande står enligt Naturvårdsverket för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Därför är det viktigt att vi åker mindre bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!