Nu ska Anton få lyftet

Nya pjäxor och skidor ska ge Anton Lahdenperä ett lyft i karriären.- Det är jag övertygad om, säger han.

Anton Lahdenperä på toppen av Dundret och det är också mot toppen han siktar den kommande världscupsäsongen.

Anton Lahdenperä på toppen av Dundret och det är också mot toppen han siktar den kommande världscupsäsongen.

Foto: Leif Hammarström

GÄLLIVARE2008-11-03 06:00
Det var i våras som Anton efter sju säsonger lämnade franska Rossignol för italienska Nordica.
- Jag har inte ångrat mig en sekund. Kände att att jag trampade vatten förra säsongen och ville prova något nytt.
- Paketet skidor och skor har gjort att jag blivit stabilare. Jag har knappt åkt ur under hösten. När man känner sig stabil ökar också självförtroendet.
Åker du också fortare?
- Svårt att säga. Men när vi körde mot gruppen med Jens Byggmark och de andra åkte vi lika fort. Det ser bra ut.
Bytet innebär att han blir märkeskamrat med landslagskollegerna André Myhrer, Oscar Andersson och Mattias Hargin.
NSD träffade Anton hemma i Gällivare. Det blev fika i museéts källare, fotografering på toppen av Dundret, lunch på Berget i Malmberget och ett givande samtal om allt från förra säsongen till ekonomi och känslan för Gällivare.
Anton säger om...
...läget i dag.
- Det är bra även om jag är lite småsliten. Jag har kommit hem efter sju dagars träning på hög höjd i Österrike och vi hade grymma förhållanden.
...våren.
- Vi hade första lägret i maj. Sedan inledde jag fysträningen, vi hade tester och var på Bosön. Jag tog det också lugnt hemma i Gällivare.
...sommaren.
- Jag var mycket hemma i Gällivare och körde åtta-tio pass i veckan. Jag känner bättre och bättre vilken träning jag behöver. Man blir klokare.
...hösten.
- Vi kom på snö i augusti och hade först fem dagar i Norge. Sedan åkte vi till Nya Zeeland där vi tränade i tre veckor. Vi har också gjort tre svängar till alperna. Totalt har jag varit 40 dagar på snö och jag har haft bra träning.
...tekniken.
- Den är bättre än för ett år sedan. Jag åker renare och känner att jag utvecklats.
...förra säsongen.
- Tycker jag hade mycket stolpe ut. Jag hamnade snabbt i "måstetävlingar". På sätt och vis är det gynnsammare i år. Jag startar längre bak och det är bara att dra på. Jag försöker vända utgångsläget till något positivt.
...säsongen som väntar.
- Målet är att kvala in till världscupfinalen i Åre. Jag hoppas också kunna åka in på Top 10.
...VM i Val d´Isére.
- Jag ser det som en bonus om jag skulle bli uttagen. Idag är det många svenskar, som ligger före och jag är beroende av hur andra åker. Jag kan göra en riktigt bra säsong, ändå är det inte säkert att jag kommer med.
Var ofta bara nära
...rankingen
- Jag är sämre rankad än förra säsongen, men det är inget som oroar. Med bra form och underlag ska det säkert lösa sig. Jag har också chansen att förbättra min position i tävlingar i Europacupen före jul.
...små marginaler.
- Visst kan jag gräma mig när jag var så nära vid ett par tillfällen förra säsongen. Men man får vänja sig vid små marginaler. Ibland är alpint en grym sport. En centimeter kan vara skillnaden mellan himmel och helvete.
...skador.
- Idag känner jag mig fräsch. Ryggen känns bättre än på många år. Den får ta emot många smällar, men kroppen mår bättre av skidåkningen.
...grenarna.
- Jag kommer att köra slalom och storslalom. Vill få de grenarna att fungera. Jag är hellre bäst i en gren än halvbra i fyra.
- Storslalomåkningen har känts frustrerande. Jag har kämpat hårt och kanske kan det släppa med de nya skidorna. När jag sett mig på video i höst har jag knappt känt igen mig.
...SM på hemmaplan.
- Det ska bli kul, det gick ju bra förra gången. Samtidigt blir det skoj att få visa upp sig hemma och jag hoppas också att vi kan köra slalom i Fjällbranten. Det vore en utmaning.
...slalomlaget.
- Vi har hög nivå. Det ser man på träning och när vi jämför med lag, som tränar bredvid oss. Bristen förra säsongen var många urkörningar och det kan vara kopplat till regeländringarna med bredare midjor på skidorna. Åkningen blir känsligare.
...konkurrenterna.
- Det är lite svårt sia om vilka som blir bra. Österrikarna är ju alltid bra och jag tror inte det blir så stora förändringar.
...Gällivare.
- Gällivare betyder mycket och är en bra omgivning att utvecklas i. Här har jag mina kompisar, får ro i kroppen och kan koppla bort huvudet från skidåkningen när jag kommer hem. En nackdel är att blir extra resdagar när jag ska iväg eller åka hem.
...de ekonomiska förutsättningarna.
- Jag får stipendium från Sveriges olympiska kommitté och det är värdefullt. När jag är ute med laget har jag allt betalt. Jag har också lokala sponsorer. Gör jag bra resultat får jag bonus från Nordica. Totalt sett så har jag så jag klarar mig.
...framtiden.
- Mina planer och förhoppningar är att jag ska etablera mig i världscupen, ta pallplatser och helst vinna. Jag siktar också på att åka VM och OS, men jag har ingen tidsplan. Jag tar år för år och den säsong som väntar är inte på något sätt avgörande för min satsning.
n n Anton är rankad 32:a i slalom i världscupen och ligger på 92:a plats på FIS-punktlistan.
Han gör säsongens första tävling i morgon, tisdag. Då handlar det om slalom i Europacupen i Frankrike och senare tävlar han inomhus (!) i Holland.
- Jag har åkt där tidigare. Slalom inomhus blir som en annan gren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!