Höjdarna ger höga betyg

Banorna i Gällivare får höga betyg av Internationella skidförbundets tekniska delegat.- Det finns utrymme för tekniska åkare att visa sina kvalitéer, säger Uros Ponikvar från Slovenien.

Banorna i Gällivare får det internationella skidförbundet, FIS, att jubla. Efter att ha inspekterat premiärbanorna gav förbundet arrangörerna höga betyg.

Banorna i Gällivare får det internationella skidförbundet, FIS, att jubla. Efter att ha inspekterat premiärbanorna gav förbundet arrangörerna höga betyg.

Foto: Göran Ström

GÄLLIVARE2008-11-20 06:00
Uros Ponikvar har provåkt åtskilliga världscupbanor och är också teknisk delegat för banorna i VM i Librec 2009 och OS i Vancouver 2010.
- Det är min skyldighet och mitt höga nöje, säger han och ger banorna i Gällivare en stark fyra på en femgradig skala.
Banorna blev klara till världscuppremiären 2006 och innehåller bland annat en riktig dräpare - Dynamitbacken - där man väntade sig att en och annan åkare skulle spränga sig.
Enligt Uros Ponikvar behöver en bra bana innehålla en tillräckligt lång och krävande backe där man kan sätta in ett ordentligt ryck i stafetten.
Han påpekar att det inte är tuffheten som avgör hur bra och utslagsgivande en bana är i övrigt.
Det finns en rad faktorer som ska vägas in och nyckelorden är konfiguration och åkbarhet, det vill säga hur väl banan är komponerad.
Bra för alla tekniker
- Banan ska innehålla tekniska utmaningar utan att vara farlig. Här finns inga riktigt svåra utförskörningar, däremot finns det tillfällen för tekniska åkare att ta kurvorna på ett bra sätt och få med sig farten från backarna, säger Uros Ponikvar.
Betyget höjs också av att banorna är bra både för klassisk åkning och fristil samt att de är kompakta och därmed publikvänliga. Det finns möjlighet att se åkarna många gånger om man står på ett strategiskt ställe.
- Det gör också livet lättare för lagledare som ska serva åkarna med tider.
Den starka fyran innebär dock att banan inte är fulländad. Uros Ponikvar framhåller att det inte är möjligt att köra alla tävlingsformer på banan.
Snökanoner högt upp på listan
Man behöver till exempel bredda stadion för att kunna använda den till dubbel jaktstart med skidbyte.
Tävlingarna banansvarige Kjell Nordmark säger att det krävs ganska små ingrepp för att åtgärda den saken. Skidklubbarna har också blivit lovade ett antal investeringar på stadion av kommunen nu när markfrågan är löst.
- Prioriteringslistan är ett snökanonsystem, en stadionbyggnad och fler fasta vallabodar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!