Som Norrbottens största ungdomsevenemang har Lilla VM en lång historia.
– Det började redan 1958, fast då i Boden och på sommaren där man hade friidrott och spelade fotboll. Men någon gång i början av 1960-talet började man i Malmberget och Gällivare, när ishallen i Malmberget var färdigbyggd, berättar Tore Johansson, ordförande för Malmberget AIF, (Maif).
21 olika idrotter har det tävlats i genom åren. I år är det sex idrotter som gäller – ishockey, handboll, futsal, friidrott, bowling och skytte.
– Vi börjar lite försiktigt. Det blir lite som en nystart har vi sagt. Det är många nya lokaler som vi inte tidigare varit i så vi känner oss lite som Bambi på hal is, säger Eva Wänelöf.
Den stora skillnaden mot när evenemanget senast genomfördes i mars 2020 är det gamla sporthallen i Malmberget fortfarande fanns kvar. Så just nu är det framförallt lokalbrist som gör att man i år tvingats begränsa antalet idrotter och deltagande ungdomar.
– Men det finns ju potential i den här tävlingen, det är viktigt att säga. Om några år står det nya multiaktivitetshuset klart och då finns det helt andra förutsättningar, säger Tore Johansson.
Skidor, både längd och alpint saknas i årets evenemang. Men det är sporter som Tore Johansson är säker på att de kommer tillbaka.
– Både längdskidor och skidskytte kommer troligen med redan nästa år. Och förhoppningsvis alpint och innebandy, säger han.
– Det viktiga är att vi håller liv i Lilla VM och att vi fortsätter brinna för det. För gör vi inte det nu, innan multiarenan är klar, då tror jag att vi kommer att tappa Lilla VM och någon annan kommun tar det, säger Eva Wänelöf.
Vad är det bästa med Lilla VM?
– Gemenskapen. Du åker inte bara hit för att tävla i just din idrott. Du träffar ungdomar som spelar hockey, handboll, friidrottar eller som bowlar. Du får nya vänner från hela länet, säger Tore Johansson.
– Och det är jätteviktigt att våra ungdomar har något särskilt att se fram emot. Att det är något man pratar om och längtar till. 'Nästa år är det min tur', och sånt där, säger Eva Wänelöf.
Vad betyder det för Maif och Gällivare?
– Ja, det betyder ju otroligt mycket, det går det inte att komma ifrån. Det är ju ett jätteevenemang.
Sådana här evenemang brukar ju kräva eldsjälar. Hur många har ni varit som planerat för årets Lilla VM?
– Jag skulle säga att vi är ett gäng på fyra som har roddat mest i det här inför. Men sen har vi såklart många andra som hjälper till. Både inför helgen och under. Vi har ungefär 250 frivilliga totalt nu i helgen, säger Eva Wänelöf.
Har ni själva deltagit som unga och i vilken sport i så fall?
– Ser du inte det på min längd, haha. Jag spelade basket och var med 1978 och 1979. Jag har dock ingen aning om ifalll vi stod på prispallen eller inte, säger Eva Wänelöf.
– Jag har en massa Lilla VM-guld i handboll. Men det som är starkast i minnet hos mig är när vi vann Lilla VM i fotboll 1964, säger Tore Johansson.
Eva Wänelöf och Tore Johansson poängterar att det aldrig hade gått att arrangera Lilla VM utan stöd från kommunen, företagen och allmänheten i kommunen.
– Vi har aldrig behövt komma med mössan i handen och tigga. Tvärtom, säger Tore Johansson.