Borta bra - men Gällivare är ändå bäst för Hellner

Under de senaste åren har skidsporten genomgått en förskjutning söderut och en koncentration till en enda ort. I dag är så gott som alla landslagsåkare bosatta i Östersund.Undantaget är en västgöte som valt att stanna i Gällivare.- För mig fungerar det klart mycket bättre att bo här, säger Marcus Hellner.

Marcus Hellner från Västergötland har rotat sig i Gällivare. När de flesta av hans landslagskamrater har flyttat till Östersund stannar Hellner kvar i Malmfälten.

Marcus Hellner från Västergötland har rotat sig i Gällivare. När de flesta av hans landslagskamrater har flyttat till Östersund stannar Hellner kvar i Malmfälten.

Foto: Hans Sternlund

GÄLLIVARE2008-11-19 06:00
Det finns de som tror att Marcus Hellner är "The next one"inom svensk skidåkning. Landslagschefen Gunde Svan har till exempel pekat ut honom som en möjlig världsstjärna inom en snar framtid.
Potential för toppresultat har han redan, det visade han redan i fjol. Det som behövs nu är en större jämnhet och en högre lägstanivå.
Ett nytt upplägg med fler timmar och mer genomtänkt träning ska förhoppningsvis ge resultat redan i år.
Liksom Gunde själv går Marcus Hellner alltid sina egna vägar.
- Jag tror att jag är ganska trygg i mig själv. Det kanske blir så när man bryter upp som 16-åring och reser 130 mil norrut till en plats som jag knappt visste var den låg, säger han.
Inga flyttplaner ännu
Det har gått ganska precis sju år sedan som Marcus Hellner damp ner Gällivare för att gå skidgymnasium. Nu bor han i en villa mitt i flyttområdet i Malmberget tillsammans med flickvännen Cecilia Nilsson och en kusin.
Hur länge han kan bo kvar där är osäkert. Dock har han inga omedelbara planer på att följa med flyttströmmen till republiken Jämtlands huvudstad där större delen av den svenska skideliten huserar.
Undantagen är Björn Lind som bor i Umeå och Thobias Fredriksson som bor sommarhalvåret i Torsby. Och som sagt Marcus Hellner.
- Det har blivit väl uppskruvat. Mycket kretsar kring deras vintersportcentrum, men det är så lång kötid för att kunna utnyttja det fullt ut, säger han.
Det Marcus Hellner möjligen saknar i Gällivare är träningskompisar som kan hålla samma tempo. I gengäld har han både tidigare och senare snö.
Vill ha mer erfarenhet
- Det finns över huvud taget bra träningsförhållanden med mycket spår och bra terräng i Gällivare. Och så länge jag är med i landslaget får jag bra sparring på alla läger. Då passar det ganska bra att kunna köra i min egen rytm när jag är hemma.
Nu väntar tävlingar på hemmaplan och Marcus Hellner vill förstås visa kompisar och supportrar vad han kan.
Lördagens distans 15 kilometer fritt passar honom perfekt, men frågan är om inte söndagens stafett blir ändå viktigare för hans del.
I säsongens utgångsläge är han den givna slutmannen i det svenska VM-laget med tanke på hans spurtkapacitet.
- Men jag behöver få mer erfarenhet och lära mig det taktiska. Däremot känner jag ingen press som slutman. Jag har bara positiva målbilder, säger han.
En sådan är när han åker in på upploppet i Liberec med en svensk flagga i handen.
Fakta/Norrbottningarna i Östersund

Marcus Hellner: 

Ålder: 23 år på måndag
Mått och vikt: 183 cm, 74 kilo.
Familj: flickvännen Cecilia Nilsson
Bor: villa i Malmberget.
Främsta meriter: VM: 8:a 15 km, Sapporo, 28 februari 2007. Världcupen: 6:a, 15 km, Canmore, 25 januari 2008, 5:a, sprint, 3:a teamsprint, Düsseldorf 27-28 oktober 2007, 8:a sprint, Asiago, 4 januari 2008, 3:a stafett, Davos, 19 december 2007.

Norrbottningarna i Östersund

Charlotte Kalla från Tärendö, tävlar för IFK Tärendö
Mia Eriksson från Puoltikasvaara, tävlar för IFK Tärendö
Lina Andersson från Malmberget, tävlar för Piteå Elit
Peter Larsson från Luleå, tävlar för Hudiksvalls SK
Magdalena Pajala från Piteå, tävlar för Piteå Elit
Jesper Modin från Sundsvall tävlar för Piteå Elit

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!