3:e gången gillt - då fick Jokkmokk jubla

Jokkmokk spelade sin tredje raka basketfinal i Lilla VM och nu lyckades man ta det efterlängtade guldet. - Vi kom hit för att vinna hela skiten och det känns så grymt skönt att vi klarade det, säger Jokkmokks Jonas Nilsson som utsågs till hela turneringens mest värdefulla spelare.

På våg mot korgen. Gammelstads Ville Larsson försöker ta sig förbi Jokkmokks Eddie Andererson.

På våg mot korgen. Gammelstads Ville Larsson försöker ta sig förbi Jokkmokks Eddie Andererson.

Foto: joakim nordlund

Gällivare2013-03-08 06:00

Gammelstad stod för finalmotståndet och även om Jokkmokk ledde hela matchen åt sig Gammelstad resultatmässigt närmare och närmare. Till slut var man så nära som ett underläge med 51-48 och frågan var om två raka förluster spelade ett spratt med Jokkmokksnerverna.

- Jag var inte extra nervös på grund av det, jag var bara ännu mer taggad, säger Simon Grahn.

Framförallt var det Gammelstads Pelle Alkberg som med snabbhet och låg tyngdpunkt tog sig förbi motståndarna.

Vill inte ha en ny finalrepris
Men när det återstod tre minuter kom det avgörande rycket för Jokkmokk när Mattias Stenman klev fram och satte ett säkert trepoängsskott till 59-52.

- Vi ville verkligen inte ha ett silver igen och jag hann bli lite osäker på om den skulle sitta. Men när det skottet gick i kände jag att det var klart, säger Mattias.

Lars Mikkelsson är grenledare för basket i Lilla VM och när Jokkmokks killar jublade och hoppade i en ring av segeryra efter slutsignalen kan han ta åt sig en del av äran.

Basketen tynade sakta bort i Jokkmokk och i flera år hade man inga lag. Mikkelsson är eldsjälen som fick fart på intresset igen.

Basketen på frammarsch
- Nja, vi är många duktiga och fina ledare som har gjort det här. Men jag kanske var den som såg till att det blev gjort.

Nu blomstrar sporten i samhället igen och Simon Grahn säger att det är populärt med basket.

- Det är många som spelar i Jokkmokk nu. Jag tror att det är största sporten i skolorna. Den här vinsten gör att jag kommer satsa ännu mer och vara mycket i hallen och träna extra.

Finalens slutresultat skrevs till 62-54 och en av de mer framträdande spelarna var Jokkmokks Jonas Nilsson.

- Men det var inte bara jag, vi spelade alla bra och lyssnade på coachen. Det här känns jätteskönt. En perfekt start på sportlovet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!