Ny medalj till Eileen Gu

Affischnamnet Eileen Gu tog silver i freeskins slopestyle. Det är hennes andra medalj under OS, där allt hon gör – oavsett om det är hennes ätande eller instagrammande – leder till diskussioner.

Kinas Eileen Gus sista åk räckte till silver.

Kinas Eileen Gus sista åk räckte till silver.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Freeski2022-02-15 04:17

En hel del misslyckanden präglade finalen i freeskins slopestyle, där få åkare nådde särskilt höga poäng– och ännu färre i fler än ett åk.

Hemmahoppet Eileen Gu ordnade medalj först i tredje åket med 86,23, efter två misslyckade åk. Hon är medaljfavorit i alla tre freeskigrenar hon ställer upp i, och har redan ett guld från big air-tävlingen.

VPN och snacks

Eileen Gu, 18-åringen som växte upp i Kalifornien men som tävlar för Kina, fick som tidigare under OS ta emot jubel från hemmapubliken.

2019 bytte hon från USA till att representera Kina i tävlingssammanhang, vilket har lett till upprörda röster i det forna hemlandet. I det nya hemlandet är hon däremot älskad, och kallas kärleksfullt för snöprinsessan. Gu arbetar också som modell och syns på såväl reklampelare som modemagasinsomslag.

Med en fot i USA och en i Kina – två konkurrerande stormakter som det blivit allt frostigare mellan – tvingas Gu passa sig för vad hon säger. Att hon mumsade Jiucai Hezi – ett snack med vitlök och gräslök – efter ett av sina kvalåk blev viralt på sociala medier i Kina – där det framställdes som att hon valde kinesisk mat framför amerikansk.

Själv kommenterade hon det hela med att hon helt enkelt inte hann sitta ned och äta.

– Jag köpte lunch. Jag åt det i liften. Jag var färdig när jag kom upp till toppen och redo att åka omedelbart, sade hon till AP.

Andra gånger kan det gå illa. När hon den 7 februari fick frågan om hur kunde använda Instagram i Kina svarade hon "alla kan ladda ned en VPN". Uttalandet hann möta en hel del ilska i Kina – innan det censurerades. VPN-tjänster, som styr om internettrafiken via andra länder och som kan användas för att undvika Kinas brandväggar – är nämligen inte alls möjliga att ladda ned i kinesiska appbutiker.

Guld till Gremaud

I tisdagens final rådde 18-åringen inte på Mathilde Gremaud, som med 86,56 i andra åket nådde hela vägen fram till guldet. Det blev en lång väntan i målfållan för schweiziskan, innan hon till slut kunde segertjuta.

Estlands Kelly Sildaru kom trea efter 82,06. Den enda nordiska åkaren var Norges Johanne Killi, som slutade sexa.

USA:s Marin Hamill föll illa i sitt sista kvalåk, och kunde inte åka i finalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!