Sportchefen bekräftar: "Har de egenskaper vi har sökt"

IFK Luleå har gjort klart med anfallaren Donovan Ewolo från Kamerun. Nu väntar klubben på att 23-åringen kan ansluta till laget från sitt hemland.

Sportchefen i IFK Luleå, Daniel Kalén, bekräftar värvningen av anfallaren Donovan Ewolo.

Sportchefen i IFK Luleå, Daniel Kalén, bekräftar värvningen av anfallaren Donovan Ewolo.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Fotboll2020-04-10 16:00

Sporten kunde under skärtorsdagen avslöja IFK Luleås värvning av den resliga anfallaren Donovan Ewolo.

Nu bekräftar sportchefen i IFK Luleå, Daniel Kalén, att övergång och arbetstillstånd är klart. Men att IFK Luleå får fortsätta vänta på att anfallaren kan anslut i och med coronaviruset som härjar världen över. 

– Han är fast i Kamerun och där är det stängda gränser. Vi vill att han ska komma hit så fort som möjligt när det börjar gå tillbaka till det normala. Vår förhoppning är att han kan komma innan säsongen börjar men i dagsläget vet vi inte, säger Daniel Kalén. 

Målskytten, som mäter 191 centimeter, är tilltänkt att få en roll som IFK Luleå har saknat i den befintliga spelartruppen. 

– Han har de egenskaper vi har sökt efter. Eftersom han är lite större så kan han hantera det felvända spelet med bollmottagningar men har också löpkraft att kunna ta sig in i straffområdet, säger Kalén.

Donovan Ewolo är 23 år och tillhör den tjeckiska klubben MFK Myskov men har under de senaste två säsongerna varit utlånad till det amerikanska laget North Carolina FC som spelar i USLC, andradivisionen i USA.

Under sina två år i North Carolina har han stått för 15 mål och 5 assist på totalt 61 seriematcher i USLC.

Att Ewolo inte är någon yngling och dessutom provat på spel i USA under två säsonger är något som sportchefen har haft med i beräkningen och underlättade valet att värva Ewolo.

– Absolut, Vi känner att han kommer vara ganska snabb att acklimatisera sig här. Spelet i USA påminner om det europeiska och han har redan kunnat anpassa sig till det, säger sportchefen i IFK Luleå.

Men för att värvningen av Ewoso ska bli verklighet, så måste alltså coronavirusets smittspridning världen över hamna under kontroll.

– Eftersom det är en sådan stor osäkerhet har vi inte velat gå ut med värvningen. Det kan i värsta fall sluta med att det inte blir något, säger Kalén. 

Angående värvningen av den La Liga-meriterade defensiva innermittfältaren Mohammed Fatau så räknar klubben mer eller mindre bort ghananen.

– Mest troligt kommer vi bryta med Fatau eftersom vi fick in Mamadou Kouyaté på lån över hela säsongen, han kunde dessutom ansluta direkt, säger Daniel Kalén.

Nu återstår bara en plats att fylla i IFK Luleås spelartrupp. Där letar klubben en mittback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!