Spelarkrisen total i Luleå Fotboll DFF: "Det är pinsamt"

Luleå Fotboll DFF åkte till Östersund med representationslaget med en tillgänglig avbytare till division 1-matchen. Tidigare i veckan spelade andralaget helt utan avbytare i division 2. Tränaren Daniel Kalén medger att det inte är en hållbar situation föreningen befinner sig i.

Luleå Fotboll DFF lider av spelarbrist och behöver få in spelare både i representationslaget och i andralaget.

Luleå Fotboll DFF lider av spelarbrist och behöver få in spelare både i representationslaget och i andralaget.

Foto: Petra Älvstrand

Fotboll2024-07-01 16:01

I torsdags spelade Luleå Fotboll DFF 2 seriematch mot Kågedalen i division 2 där laget kom till spel med endast elva spelare. I och med var dessa elva spelare inte tillgängliga för spel med representationslaget som under söndagen mötte IFK Östersund på bortaplan.

När laget samlades för avresa till Jämtland var det bara tolv spelare som satte sig på bussen.

– Det är ingen hemlighet att vi gick in i den här säsongen med två tunna trupper där vi inte har lyckats fylla på som vi hade hoppats. Nu senast hade vi sammanlagt sex eller sju spelare som var sjuka om vi ser till bägge trupperna. Då är det klart vi blir hårt drabbade, säger huvudtränaren Daniel Kalén och fortsätter:

– Men nu var det extremt. I fredags var vi 16 spelare men när bussen rullade på lördagen var vi tolv.

I stället för tillskott är det i stället spelare som har eller kommer lämna. Meya Larsson har redan flyttat till Sundsvalls DFF och nu under uppehållet kommer målvakten Ella Holmberg och mittfältaren Judith Eklund flytta till USA (college).

– Att tappa spelare uppåt i seriesystemet är superkul. Så antingen får vi fylla på underifrån, men där är ju truppen redan tunn, eller så får vi titta utåt, säger tränaren.

undefined
Daniel Kalén, tränare i Luleå Fotboll DFF:s representationslag i division 1. (Arkivbild)

Kalén menar att det inte är hållbart att ha det som det ser ut nu. Så klart led division 1-laget rent sportsligt i förlustmatchen mot IFK Östersund i söndags.

Är det okej att ha bara en avbytare i representationslaget?

– Nej, det är pinsamt. Det skapar inte de förutsättningar som jag vill ha. Det är klart det är frustrerande som tränare, säger han.

Är det värt att kvar andralaget om läget fortsätter vara se ut så här?

– Det är en jäkla svår ekvation det där. Idén från början är superbra. Vi behöver ha matchning för spelarna som sitter på bänken i ettan och för våra unga spelare att spela matcher i division 2. Men det måste också finnas en rimlighet och inte en massa pusslande fram och tillbaka för att bara få ihop det, säger Kalén.

Något måste hända inför höstsäsongen?

– Ja, absolut. Om vi ska bedriva två lag så behöver vi fylla på med några spelare, helt klart. Jag vet att sportrådet jobbar på frågan, säger Daniel Kalén.

undefined
Luleå Fotboll DFF lider av spelarbrist och behöver få in spelare både i representationslaget och i andralaget.

Thomas Andersson sitter i Luleå Fotboll DFF:s sportråd.

– Det är klart att det inte är bra på division 1-nivå att åka med en avbytare.

Om läget fortsätter att vara lika prekärt som det varit nu på slutet av våromgången finns det en risk att andralaget kan slopas. Men Andersson är trots läget försiktigt positiv.

Kan ni tvingas lägga ned andralaget?

– Nej, så långt skulle jag inte vilja gå, vi jobbar för en lösning till hösten.

Men ni måste väl kunna ha en full matchtrupp i representationslaget?

– Det är så klart en diskussion som förs hur vi ska få ihop det. Nu har vi några spelare potentiellt på väg in inför hösten. Jag kan inte nämna några namn men det är möjligt att det blir ett tillskott på 4–5 spelare och då blir det ett annat läge, säger Andersson och fortsätter:

– Men det är helt klart utmanande.

Hur jobbar ni i spelarrådet för att få in fler spelare?

– Vi har två samarbetsavtal (Piteå IF DFF och Umeå IK) där vi hoppas kunna få in spelare. Det är sannolikt att det kommer två spelare från Piteå. Sedan har vi dialog med några yngre spelare för att stärka upp division 2-truppen. Men jag ska erkänna, det är tufft att få ihop det, säger Thomas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!