Huvudtränare Daniel Engberg är en välkänd profil i Notviken. Han spelade nästan hela karriären i föreningen och är nu inne på sitt andra år på sin andra sejour som "Notas"-tränare
Vad betyder Notviken för dig?
– Notviken betyder allt för mig. När jag hoppade av gymnasiet som 16-åring började jag direkt jobba på kansliet här, så det är en del av min uppväxt. Än i dag kommer alla mina bästa vänner härifrån, svarar Engberg.
De senaste åren har Notviken vuxit fram som Luleås hetaste förening när det kommer till unga talanger. Lagets tydliga ungdomssatsning har resulterat i att flera lokala tonåringar valt bort lag som Piteå IF och IFK Luleå till förmån för de gulsvarta.
Hur har denna transformation gått till?
– Det började väl egentligen när vi gick upp förra vändan, alltså till säsongen 2021. Då började vi sätta en träningskultur med ett tydligt arbetssätt. Sen satte vi oss förra året och pratade om vilken riktning vi skulle ta med Notviken. Då kom vi fram till att vi ska satsa på lokala ungdomar, säger Anton Bergh som ansvarar för de sportsliga ärendena i Notvikens herrutskott.
– Vi vill bli en miljö som man kommer till för att bli bättre. Det gnisslades och tisslades lite i början när vi kryssade mot Skogså och förlorade mot LSK förra våren. Men tror man på det man gör så blir det bra, och efter sommaruppehållet hittade vi verkligen det spel och den utveckling vi strävat efter, vilket gjorde att vi gick obesegrade under hösten, fortsätter Engberg.
18-åriga Elias Engström är en av de unga talangerna som värvats till klubben inför säsongen. Förra året spelade mittbacken i Hammarbys akademi och deras U19-lag, men då han inte fick fortsatt förtroende där, valde han att lämna Stockholm, flytta hem och gå klart sista terminen på gymnasiet i Norrbotten. Han hade intresse från ettanlaget Piteå, men valde ändå att skriva på för Notviken.
– Det är tack vare snacket med Daniel som jag hamnade här. Jag ville komma tillbaka till Luleå, och visste samtidigt att jag var skadad, så jag bestämde mig med att börja här för att kunna få upp matchtempot. Jag spelade heller inte så mycket förra året, men det här känns som ett bra ställe för att få upp matchtempot. Jag ser fram emot att testa seniorfotboll för första gången, säger Engström
18-åringens skadebesvär beror på ett diskbrock, vilket har stoppat honom helt från träning sedan han kom till Notviken. Engström har fått operationstid i slutet av mars, och efter det väntar åtta veckors rehab. Hans egen förhoppning är att han hinner spela iallafall en match innan sommaruppehållet.
Notvikens nyckel till att locka till sig och utveckla talanger har enligt Engberg varit att de i princip bara fokuserar på prestationen och inte pratar om resultat.
– Ska vi ha killar som vågar bli bättre måste vi fokusera på rätt saker. Om du är rädd för att förlora matchen kanske du inte vågar slå den där passningen i ett 2–1-underläge som du annars skulle gjort. Jag tror det är därför unga spelare är här. Det är ju inte som att vi står och viftar med några dollarsedlar, utan de ser detta som en miljö där man får möjligheten att bli bättre. Vi spelar ändå i division 2, ska vi bara hålla på att försöka vinna till varje pris så är vi snart i gärsgården, menar Engberg.
Är detta hur ni sticker ut från andra lag?
– Nu vet jag ju inte vad de andra division 2-lagen säger till sina spelare, men jag tror vi är en av få som har en tydlig strategi. Det är inte så att vi inte vill tävla, jag tror alla här vill vinna lika mycket som alla andra, men för att vi ska bli bättre på lång sikt måste vi fokusera på rätt saker nu.
En annan ung talang som valt att fortsätta karriären i Notviken är 16-åriga Melvin Nilsson. Förra året vann han Vikingabollen, ett pris som årligen delas ut av IFK Luleå till deras mest talangfulla spelare i åldersklassen 16 år. Men nu har han alltså valt att lämna IFK och deras akademi för att spela seniorfotboll. Hans motivering till valet tycks stämma bra överens med både Engström och Engbergs kommentarer.
– Det var egentligen efter jag hade pratat med Daniel om Notvikens tankesätt och den miljö jag skulle får vara med och utvecklas i som jag fattade beslutet.
Är det just Daniel Engberg som varit nyckeln till att så många unga spelare valt Notviken?
– Det skulle jag absolut säga, han har varit väldigt drivande och engagerad.
Engberg får anses som en väldigt seriös tränare med division 2-mått mätt. I höstas var han och besökte norska laget Bodö Glimt, som funnit stor succé de senaste åren på en liknande strategi som den Notviken vill implementera. Trots att de höll på att åka ur norska högstaligan 2016 valde de att inte köpa in utländska spelare för att försöka värva sig kvar. Istället valde de att bygga på sina akademispelare och ge dem en halv säsong i högstaligan. Trots att de åkte ur, studsade de tillbaka året efter och har sedan dess vunnit ligan två gånger och imponerat i Europa där de vunnit mot lag som Roma och Celtic.
– De har gjort en jäkligt häftig resa som visar att det inte är så dåligt att fokusera långsiktigt. De jobbar också bara utifrån prestation och utveckling. Lagkaptenen berättade att ifall tränaren skulle komma inför en match och säga "nu går vi ut och vinner den här matchen", så skulle spelarna undra vad tusan det är han står och säger. De pratar aldrig om att vinna, men vinner ändå.
Det är sannerligen inte alla division 2-tränare som kan berätta om sina studiebesök hos Bodö Glimt.
Lägger du mer energi i arbetet än den genomsnittliga division 2-tränaren?
– Jag vet inte, men det klart att jag lägger mycket tid på det. Jag kollar mycket på film från matcher i efterhand och nog är det i princip ett heltidsjobb. Det går ju att lägga hur mycket tid som helst på det här, säger Engberg.
Vad säger du om det?
– Han slarvar ingenting, det är en sak som är säker, säger Bergh med ett leende.
Snittåldern i truppen inför säsongen är så låg som 22,7, och då har de både en 39-årig Sven Eriksson Sundström och en 45-årig Magnus Johansson som drar upp medelåldern rejält. Detta är ett resultat av att flera spelare från det äldre gardet har valt att tacka för sig samtidigt som många yngre har kommit in i laget.
Känner ni att ni har en bra balans av talang och rutin i truppen inför säsongen?
– Det blir ju en liten generationsväxling inför den här säsongen. Istället för att ha många äldre har vi två jättegamla, säger Engberg och flinar.
– Då gäller det kanske att de i mellannivån, som till exempel Lidhammar och Gylling, tar ett extra kliv upp i ansvar. De i 25-årsåldern får ta den roll som annars skulle falla på en 32-åring, fortsätter han.
Sven Eriksson Sundström började spela i Notviken 1999. Då var hela nitton(!) av de nuvarande A-lagsspelarna inte ens födda.
– Nej det är ganska sjukt faktiskt. Det är riktigt stört, säger "Svenne" och skrattar.
Hur är det som veteran att spela i ett så ungt lag?
– Jag vet inte om det är så stor skillnad egentligen. Den största skillnaden för mig personligen är väl att färre i laget har liknande liv. De är i en annan fas i livet. Men väl på fotbollsplanen, då tycker jag inte att det är någon större skillnad. Möjligtvis att det är färre karaktärer eller personer som tar plats, vilket gör att det inte är lika högt tonläge och att det inte blir konflikter lika lätt, fortsätter han.
Då de knappt ens tittar på resultat, finns det ingen tydlig målsättning gällande tabellresultat den kommande säsongen. För Notviken handlar allt om det långsiktiga.
– Vi vill skapa en identitet som lever kvar i föreningen. Det ska finnas ett tydligt arbetssätt som inte ska falla bara för att jag, Bergh eller någon annan lämnar. Att vi jobbar från sex, sju, åtta års ålder och kanske lyckas få upp en A-lagsspelare varje årskurs. Har vi en bra verksamhet kommer spelare lockas hit. Så det är väl egentligen målet – att Notviken ska ses som en jävligt seriös verksamhet, konstaterar Engberg.