Den tidigare statsministern har fått kritik för att inte ha engagerat sig tillräckligt i distriktsförbunden sedan han blev fotbollsboss. Aftonbladet publicerade en text om kritiken i ganska exakt samma ögonblick som Fredrik Reinfeldt och generalsekreteraren Andrea Möllerberg landade i Luleå för ett besök hos Norrbottens Fotbollförbund.
NFF:s ordförande Robert Lindström är en av de som visat oro för att Reinfeldt inte ska ha nog med tid för fotbollen utöver sina andra engagemang i olika styrelser.
– Jag kan inte förstå hur valberedningen kom fram till att förorda Fredrik Reinfeldt, sa han innan valet.
Fredrik Reinfeldt säger att besöket i Luleå inte har något med kritiken att göra, utan att det är planerat sedan länge.
– Ordföranderollen handlar om att också komma till distrikten och besöka olika delar av Sverige. Jag var här i september senast och tittade på Piteå–Rosengård och det finner jag tid för och tycker är fantastiskt roligt med det här uppdraget.
– Sen ska jag säga att fotbollen är så stor, med så många samlingar och möten att det inte ens med två eller fyra personer går att täcka allt.
Hinner du med fotbollen samtidigt som du sitter i andra bolagsstyrelser?
– Jag är också ordförande i Besöksnäringen (Visita) som liknar fotbollen mycket i att få hela landet att fungera. Men jag har ingen annan anställning som tar vansinnigt mycket tid. Fotboll är min huvudsysselsättning.
Är det en orättvis kritik, då?
– Man ska akta sig för att recensera andras kritik. Jag konstaterar bara att jag reser runt och försöker ta mig så mycket tid som möjligt, säger Reinfeldt.
Michael Fleuron, kanslichef för NFF, kommer in i rummet.
Är Fredrik för osynlig?
– Synlig eller inte... Karl-Erik Nilsson var ordförande i tolv år och var väl här en gång på ett årsmöte. Så du har skapat goda förutsättningar i alla fall, säger Fleuron och tittar mot Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldts besök i Norrbotten handlade om att få en chans att höra vad som finns för utmaningar här – inte minst den om anläggningsfrågor.
En av NFF:s största frågor är hur det ska kunna byggas fler fotbollshallar i länet och hur man ska få med sig kommunerna på tåget.
– Det måste ses i ett folkhälsoperspektiv, perspektivet att fotbollen ger samhället kraft och en överlevnadsförmåga, en vilja att bo kvar eller flytta hit hänger mycket ihop med att det finns bra sysselsättning och fotbollen är central i den delen. Det måste ses bredare på frågan för att hitta det utrymmet och det har vi pratat om i dag, säger Reinfeldt som vill uppmana kommuner att förstå betydelsen av fotboll.
– Att hockeyn har en stor roll här uppe får vi respektera, men hälften av idrotten här i Norrbotten består av fotboll. I hela Sverige utgör fotbollen en dryg tredjedel av all idrott men här uppe är det hälften. Det är viktigt att påminna om i vintriga Norrbotten.
Ett av länets tyngsta namn i fotbollen just nu är Stellan Carlsson.
Piteå IF:s guldtränare har inte varit rädd för att kritisera förbundet och har bland annat sagt att det sista som behövs här uppe är fler projekt från förbundet och att det som behövs är pengar till verksamheterna.
– Vi har infört mer stöd runt resebidragen och det kommer vi fortsätta stötta. Men alla måste hjälpas åt och vi försöker dra vårt strå till stacken, säger generalsekreteraren Andrea Mölleberg.
Carlsson har också sagt att han tror att förbundet rentav skiter i vad som händer inom fotbollen i norra Sverige.
– Det stämmer inte, svarar Reinfeldt.
Tycker du att ni gör nog för norra Sverige?
– Vi har som sagt tillfört ökade resestöd, men det beror också på vilken förening på vilken nivå du frågar. Vi har fört en allvarlig diskussion om det i dag, även om hur vi organiserar ligorna i Sverige. Vi har ju givit frihetsgrader till Norrbotten och Västerbotten som vi inte gjort till övriga landet eftersom det är speciella förutsättningar här. Det är svårt att komma ifrån att det är stora avstånd här. Vi har pratat om möjligheten att spela i Stockholm, men då invänder Stockholmslagen mot det. Även här inom Norrbotten finns det diskussioner där kustlagen inte vill vara i samma serie som lagen i malmfälten.
Fredrik Reinfeldt fortsätter:
– Vi har säkrat distriktsfinansiering och vi har särskilda resestöd som införts, men vi inser att vi säkert kommer fortsätta den här diskussionen.