Norrbottens fotbollförbund agerar efter hjärtstoppet

Norrbottens fotbollförbund agerar efter att Christian Eriksen drabbades av hjärtstopp på planen under EM. Nu ska man ta reda på om länets samtliga föreningar har tillgång till hjärtstartare.

Danmarks spelare bildar en mänsklig mur runt Christian Eriksen under tiden han får akutvård på planen.

Danmarks spelare bildar en mänsklig mur runt Christian Eriksen under tiden han får akutvård på planen.

Foto: Norr Media/Bildbyrån

Fotboll2021-06-15 13:20

Otäcka scener utspelade sig i lördagens EM-match mellan Danmark och Finland då storstjärnan Christian Eriksen, 29, föll handlöst till gräset utan att någon var i närheten. Spelarna förstod direkt allvaret och tillkallade snabbt på hjälp till mittfältaren som fick akutvård.

Livräddande insatser pågick i närmare 20 minuter och därefter rullades Christian Eriksen iväg på en bår.

Hans tillstånd är nu stabilt och testerna ser bra ut. Läkarna vet ännu inte vad som ligger bakom kollapsen.

– Det är svårt att säga hur nära vi var att mista Christian, men han var död vid en tidpunkt. Varför det hände kan jag inte svara på nu, säger Danmarks landslagsläkare Morten Boesen.

Det är en händelse som skakat om hela världen och fått människor att agera. Bland annat har den nationella tjänsten sms-livräddare fått hundratals fler frivilliga förra veckan än normalt.

Norrbottens Fotbollförbund håller också på att se över vad de kan göra. Ett första steg är att skicka ut en fråga till alla fotbollföreningar i länet för att ta reda på om det finns hjärtstartare på anläggningarna. 

– När något sånt här händer blir det oerhört aktuellt och frågan kommer upp på en gång. Att gå ut och erbjuda HLR-utbildning kom som ett brev på posten, det låter hemskt men det är så det är. Det här är något väldigt många pratar om, säger Michael Fleuron som är kanslichef på Norrbottens fotbollförbund. 

Michael Fleuron såg själv matchen.

– Det var obehagligt, man trodde att det värsta hände. Hjärtstopp händer då och då och man har svårt att förstå det där. Han är 29 år, säkert hjärtscreenad hundra gånger och är toppidrottsman, men så tippar han bara. Det är jättekonstigt.

Händelsen har tagits på stort allvar, berättar Fleuron som tillsammans med sina kollegor jobbar med frågan i Norrbotten.

– Vi tittar på om vi kan hitta något stöd att erbjuda föreningarna. Det borde kunna gå att använda idrottsmedel till hjärtstartare, men det är inte så enkelt. 

Var sitter problemet?

– Vissa saker faller inte in i det. Det är samma med anläggningsstödet vi har, man kan tycka att det ska gå till saker som läktare och resultattavla, men det gör det inte. Det är en gråzon, men nu är den här frågan väldigt aktuell och vi behöver se över det här. 

Norrbotten har de senaste åren haft några fall av hjärtstopp på fotbollsanläggningar. För nio år sedan dog Piteåspelaren Victor Brännström efter att ha kollapsat på planen, endast 29 år gammal. 

Förra sommaren dog en pojke som var åskådare på en match i Piteå och några år innan dess fick en flicka i Kalix hjärtstopp under en träning.

Upplands fotbollförbund har tagit fram ett material som heter "Hjärtsäkra din förening" för att hjälpa klubbar att se över sin anläggning. 

Det vill Norrbottens fotbollförbund haka på. 

– Vi har kontaktat dem och hoppas vi kan kopiera deras material så vi kan jobba vidare med dessa viktiga frågor, säger Michael Fleuron. 

Fakta Hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst när som helst. Varje år rapporteras cirka 5500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever ca 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt- och lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom 3 minuter. Källa: Fakta om HLR – HjärtLung (hjart-lung.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!