Mot uppflyttning efter straffmål – men kan tacka nej

En straff avgjorde Bodenderbyt i norra fyran. Anders Kielatis straffboll slickade Hedenmålvaktens högra stolpe och betydde seger för Harads med 1–0.

Duell på Olympia mellan två Samuel. Samuel Fjällborg täcker bollen framför Samuel Fasil Yemane.

Fotboll2018-08-20 08:15

Mycket talar för att Harads tar en plats i trean nästa säsong – om klubben själv vill.

– Vi får se. Skulle det gå så långt måste klubben ta ett beslut och vi spelare ha ett möte. Det är skillnad på att åka till Heden och att åka till Umeå, säger målvakten Björn Enbom, som provat på division 3-spel med just Heden.

Enbom har stor andel i Harads framgångar i dubbla roller. I våras var han målskytt och gjorde två mål. I höst är han målvakt och radar upp toppmatcher. Derbyt var inget undantag. Enbom var mycket stabil inte minst på höjdbollarna.

– Vår målvakt blev skadad och jag hoppade in under hösten. Där har jag blivit kvar, säger han.

Harads övertygade inte helt, men har liksom Heden haft ett tufft program med två matcher under veckan.

Heden hade väl så mycket av spelet i första halvlek, men i halvlekens slutminut blev det kalabalik framför Hedenmålet. Abdirahman Mohamed tvingades till en felaktig blockering på mållinjen. Det kostade honom ett rött kort och gav Harads segern på den efterföljande straffen. Anders Kielatis gjorde säsongens tredje straffmål.

Med en man kort fortsatte Heden att skapa chanser under första halvan av andra halvlek. Men på slutet kontrollerade Harads matchen.

– Vi gör en bra match, inte minst med tanke på att vi saknade Calle Mattsson och Jens Nilsson, som båda var avstängda, säger Björn Blombäck som trots knäproblem med framgång fortsätter fotbollskarriären.

Heden med tre raka segrar inför derbyt bör ha kapacitet att säkra kontraktet. Pontus Kristiansen och Samuel Fasil Yemane var utmärkta i försvaret.

Marcus Eriksson har gjort tre av Harads fyra senaste mål. En klasslirare som aldrig får beröm på Harads utmärkta hemsida. Kanske beroende på att han skriver referaten själv.

nn I söder tog Luleå SK revansch för vårens förlust mot Älvsbyn. Segern med 1–0 betyder att LSK:s försprång är elva poäng när fem omgångar återstår. Vågar vi säga grattis?

Veckans värsting

Tretton matcher – tretton förluster. Det betyder att kultlaget Parkalompolo med säkerhet får börja om i femman. Men känner vi Börje Andersson rätt siktar han på revansch.