Lämnar toppjobbet – tillbaka i fotbollens tjänst

Mats Olausson har lämnat chefstjänsten på Coop Norrbotten. Nu är han åter i fotbollens tjänst där han kommer jobba med ett nytt jämställdhetsprojekt för fotbollen i länet.

Mats Olausson, den före detta storspelaren, har lämnat chefsjobbet på Coop Norrbotten. Nu kliver han in i fotbollens tjänst igen där han och Matilda Boudin kommer jobba med jämställdhetsfrågor för fotbollen i Norrbotten.

Mats Olausson, den före detta storspelaren, har lämnat chefsjobbet på Coop Norrbotten. Nu kliver han in i fotbollens tjänst igen där han och Matilda Boudin kommer jobba med jämställdhetsfrågor för fotbollen i Norrbotten.

Foto: Bildbyrån/Jonny Vikström

Fotboll2023-05-17 20:00

Han har fotbollsmeriter som få andra norrbottningar har. Allt började i moderklubben Malmbergets AIF innan Olausson flyttade söderut.   Under sin tid som spelare var mittbacken bland annat med när AIK vann Svenska cupen 1985 och året efter blev det SM-silver efter en finalförlust mot Malmö FF.

Vi återkommer till den där finalen senare.

Karriären gick sedan vidare via Väsby IK innan han avslutade i IFK Luleå fyra säsonger. 1995 lade den hårdföre mittbacken skorna på hyllan för att satsa på sin civila karriär.

En civil karriär som innehållet bland annat uppdrag som polischef i östra Norrbotten, kontorschef på Försäkringskassan, personalchef på Ferruform och Scania och de sista åtta åren som personalchef på Coop Norrbotten.

– Jag tog pension något år tidigare än det normala och jag slutade på Coop Norrbotten i februari. Jag och min fru har planerat att ta pension tillsammans samtidigt och nu var det dags, säger 62-årige Olausson.

Men för den sakens skull kommer Olausson inte sitta sysslolös. Norrbottens Fotbollförbund har dragit i gång ett projekt för att få ordning på jämställdhetsproblematiken inom fotbollen. Projekten går under namnet "Passa bollen" och NFF har anställt Mats Olausson på 25 procent och Matilda Boudin på 75 procent för att genomföra uppdraget.

– Det känns jättespännande att få jobba med det här tillsammans med Matilda. Det är klart det är intressant att NFF avsätter både tid och resurser på att jobba med den här frågan på ett målmedvetet sätt.

Projektet är redan sjösatt och nu väntar ett idogt arbete för att nå resultat.

– Det är få som kan ta det från ord till handling och hitta det konkreta när det gäller jobbet med jämställdhet. Nu ska jag och Matilda göra konkreta aktiviteter så att det kommer gå åt rätt håll, sedan får vi se hur väl vi lyckas i slutändan, säger Olausson.

På agendan finns redan 87 aktiviteter som ska genomföras.

– För att vi ska bli trovärdiga kommer vi börja jobba internt, det vill säga inifrån och ut. Vi har börjat med styrelsen i NFF, sedan kommer vi gå ut i de olika kommittéerna. Så 2023 jobbar vi internt med frågan för att sedan 2024 ta nästa steg och gå ut till föreningarna i länet.

Tillbaka till 1986. Mellan åren 1982–1990 korades de svenska mästarna genom ett slutspel där lagen möttes i dubbelmöten enligt dåvarande UEFA-regler.

I dubbelmötet mot IFK Göteborg i semifinalen tog sig Olaussons AIK vidare efter två oavgjorda matcher. Efter 0–0 hemma och 1–1 borta säkrades finalplatsen tack vare målet på bortaplan. Till saken hör att Mats Olausson, fostrad i Malmbergets AIF, då ställdes mot bröderna Holmgren, Tord och Tommy, fostrade i Gällivare SK.

Efter 1–0-seger i den första finalen hemma mot Malmö FF suktade Solnaiterna efter guld. Till saken hör också att det var en viss Mats Olausson som gjorde matchens enda mål på straff.

Men en annan Mats, med efternamn Magnusson, ville annat i returen.

– Mats Magnusson slog ju igenom under de där åren och han var ruggigt bra. Fruktansvärt stark men också otroligt sympatisk utanför planen, säger Olausson om minnet från Malmö Stadion.

Mats Magnusson, som blev firad målkung både i landslaget och Benfica, stod för två mål i finalen som Malmö FF vann med 5–2 och säkrade titeln som svenska mästare 1986.

Mats Olausson

Klubbar som spelare: Malmbergets AIF (1970–1977), Brynäs IF (1978–1980), Gefle IF (1981–1984), AIK (1985–1989), Väsby IK (1990–1991), IFK Luleå (1992–1995).

Projektet Passa Bollen

Exempel på aktiviteter som kommer genomföras:

* Öka kunskapen om jämställdhet och normkritik inom förbundet

* Genomföra utbildningar och processarbeten i alla NFF:s organ

* Arbeta med spelarambassadörer för att motverka trashtalk på planen

* Ta bort trösklar för kvinnor genom att kapa kostnader på exempelvis utbildningar

* Ta fram ett koncept, med certifiering, så att våra föreningar enklare kan arbeta med frågan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!