Blev utvisade – kallade kvinnlig domare för "hora"

Två fotbollsspelare i Luleå SK blev utvisade i en juniormatch. Då gick de till attack – och kallade den kvinnliga domaren för hora. Nu har båda stängts av i två månader.

Efter att ha fått röda kort gick båda spelarna till verbala angrepp mot domaren. Båda har blivit avstängda i två månader.

Efter att ha fått röda kort gick båda spelarna till verbala angrepp mot domaren. Båda har blivit avstängda i två månader.

Foto: Carl Sandin

Fotboll2023-11-29 19:46

Båda spelarna som tillhör LSK gick till verbala attacker mot både huvuddomare och assisterande domare. De blev utvisade vid olika tillfällen i matchen men valde båda liknande ordval och kallade bland annat domaren för "hora", enligt anmälan som gjordes efter matchen.

– Naturligtvis tar vi totalt avstånd från det som grabbarna har gjort. Pojkarna har fått veta att så här gör man inte. Sen är det upp till förbundet att bestraffa och vi accepterar det utan att blinka, säger Luleå SK:s ordförande Bengt Augustsson.

– Det där är ett jävla sätt att hålla på, fortsätter han.

Disciplinkommittén i Norrbottens Fotbollförbund har dömt båda spelarna till två månaders avstängning från all fotboll. Avstängningen gäller från 1 april till 31 maj.

Enligt Bengt Augustsson har föreningen fört samtal med spelare efter incidenten i höstas.

Har ni haft problem med den typen av ton i föreningen?

– Inte generellt, vi försöker hålla fanan högt gällande hur man beter sig. Det är en viktig ledarfråga där man ska ta tag i spelare så fort man ser några tendenser. Jag vill tro att det här var ett enskilt inslag som inte ska få hända mer, säger Augustsson.

Agerar ni på något sätt?

– Vi har naturligtvis samtal. Och har de nu blivit avstängda så ska de vara det. Sen får de göra avbön och så får vi se när de kan vara med i fortsättningen.

Sture Wiklund är ordförande i NFF:s domarkommitté.

– Jag upplever det som en isolerad händelse som vi inte har upplevt tidigare. Det är ingen trend, inget vanligt förekommande utan det har hänt och får ha sin gång, säger Wiklund.

Han berättar att stöd erbjuds till domare som vill ha det efter incidenter som den här.

– Det första vi gör är att ta kontakt med domaren för att kolla hur domaren mår, om den behöver någon att prata med och så vidare. Det är alltid det första vi gör. Under det här året har vi aldrig behövt ha längre samtal med domare, för bedömer domarna att de klarar av det bra själva får vi lita på det. Men kontakt har vi alltid för att försöka säkerställa att ingen går och mår dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!