Järnkaminerna JO-anmäler polisen efter derbyt

Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna har tillsammans med 243 privatpersoner gjort en JO-anmälan mot polismyndigheten i Stockholms län.

Djurgårdsfans under derbyt i söndags.

Djurgårdsfans under derbyt i söndags.

Foto: Anders Wiklund/TT

Fotboll2021-10-06 14:42

Anmälan gäller ett ingripande vid Solna station i samband med fotbollsderbyt AIK–Djurgården på Friends arena i söndags.

I anmälan hänvisas till videoklipp där kravallutrustade poliser "använder pepparspray aggressivt mot hela gruppen av människor, i väldigt stor skala".

"Flera av poliserna i kravallutrustning har dessutom nackskydden uppfällda och döljer därmed sina identifikationsnummer på hjälmarna. Minst en av poliserna på plats ska även ha haft sitt nummer bortskrapat enligt vittnesuppgifter", står det vidare i anmälan.

Stämningen har varit infekterad mellan olika supportergrupper och polisen. Supportrar har på olika sätt demonstrerat mot myndighetens arbete i samband med idrottsarrangemang och den så kallade villkorstrappan. Enligt anmälan till justitieombudsmannen kan händelsen på Solna station "ses som en bestraffning för tidigare demonstration".

"Ingripandet av polisen i sin helhet vid pendeltågstationen saknar proportionalitet, en myndighet får inte använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet", skriver man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!