Champagnekorkarna har knappt landat och firandet avslutats innan Piteå IF blickar framåt mot nästa säsong.
– SM-guldet kommer inte att påverka oss i någon annan riktning. Vi kommer att fortsätta arbeta på samma sätt som har gjort oss framgångsrika, säger sportchefen Leif Strandh.
Det är ingen hemlighet att PIF gärna vill ha kvar i stort sett hela truppen.
– Vi jobbar med kontinuitet och tror på alla som finns med i truppen. Det vi kommer att göra nu är att spetsa konkurrensen än mer då det är fler matcher nästa år. Så det blir större trupp och mer spets, säger Strandh.
Piteå IF har nu gjort klart med två kontraktsförlängningar. Backarna Ronja Aronsson och Lena Blomkvist är två lokala produkter stannar i laget nästa säsong.
Däremot lämnar sannolikt U23-landslagsmålvakten Moa Öhman, 20 år. Hon är en av Sveriges absolut mest lovande målvakter, men har inte lyckats konkurrera ut Cajsa Andersson, som står i A-landslaget. Det blev inte någon match i allsvenskan för Öhman den här säsongen.
– Vi har en samsyn med henne där vi för hennes skull ser att hon behöver få spela många matcher för att fortsätta utvecklas som målvakt. Vi tror att hon kommer att hitta en sådan lösning och tyvärr lämna oss, men i så fall ser vi henne gärna här igen i framtiden, inga dörrar är på något sätt stängda, säger Leif Strandh.
Här är spelarna under kontrakt: Ronja Aronsson, Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Cajsa Andersson, Emelie Lövgren, Madelen Janogy, Ellen Löfqvist, Andrea Norheim, June Pedersen. Josefin Johansson har kontrakt och vill tillbaka till fotbollen efter sin graviditet.
Spelare som lämnar: Moa Öhman (klubb oklar).
Oklart läge: Linnea Selberg, Julia Karlernäs, Moa Similä, Linn Viklund, Johanna Antti, Selina Henriksson, Elin Bragnum, Jo Blankenship, Cecilia Edlund, Nina Jakobsson.
Jakobsson och Karlernäs har debuterat i A-landslaget under hösten och andra klubbar har visat intresse. Deras löneanspråk lär vara en bra bit högre än tidigare.
– När det går bra är det klart att spelare vill ha bättre betalt, men vi kommer inte att fladdra iväg och betala pengar vi inte har, säger Strandh.
PIF:s budget är 9,4 miljoner. Rosengårds uppgick åtminstone ifjol till 30 miljoner. Det talar sitt tydliga språk.
PIF kan tvingas släppa spelare som kan få mer pengar på annat håll.
– Är det bara pengarna som avgör kan spelare hamna någon annanstans. Vi har lyckats ta oss hit på vårt sätt och vi kommer inte att titta på någon annan väg, säger Leif Strandh.
Intressant i sammanhanget är att klubbarna får 75 000 kronor av Obos för varje VM-uttagen svensk/norsk spelare nästa år. Dessutom ger FIFA 78 miljoner för klubbarna att dela på. Att ha landslagsspelare blir alltså extra viktigt för lagen, samtidigt som det sannolikt kommer att utnyttjas av spelarna i förhandlingar om klubbkontrakt.