"Jag gillar inte att barn diskrimineras på det här sättet"

65 barn – på en tredjedel av planen.
Så såg det ut när kommunträningen för tioåringar drog igång i Arcushallen.
– Det finns inte många idrotter som behöver behandla sina ungdomar som vi gör, säger Jörgen Eriksson.

65 pojkar fick träna på en tredjedels elvamannaplan. 57 flickor fick senare göra samma sak. Då är det svårt att kunna erbjuda vettiga träningar, sägerJörgen Eriksson.

65 pojkar fick träna på en tredjedels elvamannaplan. 57 flickor fick senare göra samma sak. Då är det svårt att kunna erbjuda vettiga träningar, sägerJörgen Eriksson.

Foto: Arkivbilder/Montage

Fotboll2024-11-07 15:43

65 pojkar.

57 flickor.

Det var ovanligt stora grupper när kommunträningarna för barn födda 2014 drog igång i Luleå den här veckan, träningar där spelare från olika föreningar samlas för vinterträning.

– Det är jäkligt roligt, men det är ruskigt svårt att kunna skapa en bra verksamhet, säger Jörgen Eriksson som är en av ledarna för pojkarna som precis som flickorna fick trängas på en tredjedel av planen i Arcushallen.

Fotbollsprofilen, som bland annat varit vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet och som nu är ungdomsledare i IFK Luleå, berättar att situationen är ohållbar.

– Jag tror att det är få idrotter som skulle acceptera att vara 65 spelare på en så liten yta. Men fotboll har ju en slags image av att alltid vara breddidrott och att det inte är så noga vad vi gör. Det är visst noga vad vi gör, i allra högsta grad. Många av de här pojkarna och flickorna har ju drömmar som barn har i andra idrotter också. Vi kan inte leva upp till de drömmarna om vi ska ha det på det här sättet.

Vad blir konsekvensen?

– Resultatet kommer bli att hälften försvinner för att det här inte är något de vill vara med på längre – eller så måste vi dela upp grupperna. Då kommer vi bli färre, färre, färre och färre. Jag gillar inte att barn och ungdomar diskrimineras på det här sättet. Det är inte schysst.

undefined
Jörgen Eriksson

Redan på måndag väntas arbetet med Arcushallen vara klart, snabbare än väntat. Då ska fotbollen kunna nyttja hela planen igen, efter att ha varit utan en tredjedel under ombyggnationerna i gymnastikhallen. Det påverkar däremot inte kommunträningarna. De ligger kvar på en tredjedels plan.

Jörgen Eriksson tycker att fotbollen negligeras. Under perioden som Arcushallen har varit begränsad tycker han till exempel att man kunde ha slagit på värmen på Nyabvallens konstgräsplan.

– Istället väljer man att stänga Nyabvallen fast det finns värme under mattan och trots att vi skulle kunna fortsätta hela november och en bit in i december – samtidigt som det bara finns två tredjedelar att använda i Arcushallen, säger Eriksson och fortsätter:

– Fotbollen vill ha någonstans att vara. Barn- och ungdomsfotbollen kan inte bli diskriminerat på det här sättet.


Patrick Zetterkvist är avdelningschef för idrott och friluftsliv på Luleå kommun. Han kan berätta varför Nyabvallen har stängts för säsongen.

– Det kostar 40-50 000 kronor i veckan att ha igång den. Om det inte är något seriespel igång och ingen vuxen tränar är det rimligt att stänga den. Så resonerar vi, för det här är naturligtvis en ekonomisk fråga.

Ledare menar att Nyabvallen är ett bra alternativ, speciellt samtidigt som Arcushallen har varit begränsad.

– Men är det ett bra alternativ när det är nollgradigt ute? Om vi inte har ytor i Arcus så har vi inte. Men att starta upp Nyabvallen för att någon ska träna enstaka träningar i veckan är orimligt kostnadsmässigt.

Zetterkvist tar upp exempel från sista veckorna Nyabvallen höll öppet. Sista veckan hade IFK Luleås herrlag tre pass och ett pojklag tränade. Veckan innan det var det bokat fem pass på halvplan.

– Behovet är inte jättestort efter säsongen, säger han.

Jörgen Eriksson håller inte med.

– Är 120 barn, och då pratar jag bara om den här årgången, för få? Om vi vet att Nyabvallen blir tillgänglig kan ju flera lag boka den och vi kan ha kommunträningar där.

undefined
Patrick Kpozo på ett snöigt Nyabvallen en vårmatch.

Fotbollshallar och träningsytor är en stor fråga för hela Fotbollssverige och var något som diskuterades när förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt var på besök i Norrbotten. Luleå och Piteå är de enda kommunerna i Norrbotten med en fullstor fotbollsplan inomhus. I andra kommuner kämpar fotbollsföreningarna mot vinteridrotter för att få plats i gymnastiksalar.

Men trots att Luleå har Arcushallen så finns en brist på träningstider och fotbollen lider av det, menar Jörgen Eriksson. Han önskar att lokalfrågan kan få högre prioritet politiskt och uppmanar samtidigt till mer diskussion mellan fotbollsföreningarna och kommunen.

– Det hjälper ingen att slåss mot varandra, utan vi löser det genom att sätta oss ned tillsammans. Men jag tror inte att det finns någon annan idrott som skulle acceptera att ha det på det här sättet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!