IFK Luleås mittfältare allvarligt knäskadad

IFK Luleås 19-årige mittfältare missar troligen hela division 1-säsongen. Axel Olsson har fått beskedet att korsbandet i hans vänstra knä är av.

Axel Olsson har skadat sitt vänstra knä och tvingas till operation.

Axel Olsson har skadat sitt vänstra knä och tvingas till operation.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Fotboll2020-02-13 13:48

Det var i samband med första träningsmatchen mot Piteå IF den 1 februari som Axel Olsson tvingades kliva av 5–2-segern med en befarad korsbandsskada.

Nu, två veckor senare, står det klart att han behöver lägga sig på operationsbordet.

– Korsbandet är av. Så nu väntar operation och sedan rehabilitering. Det är givetvis jättetråkigt, säger sportchefen Daniel Kalén.

Tränaren Tomas Eriksson:

– Otroligt tråkigt. Axel Olsson är en ung spelare som vi hade stora förhoppningar på – att han denna säsong skulle kunna vara med och kriga om en startplats, säger IFK-tränaren.

– Det är ledsamt för oss och framför allt för honom som nu har en lång väg tillbaka. Det är en speciell situation för Axel, men jag hoppas han har kraften att ta sig tillbaka – det är en otroligt talangfull spelare.

Så sent som i november förlängde 19-åringen sitt kontrakt med IFK Luleå fram till och med säsongen 2021. Förra sommaren medverkade han i 20 division 2-matcher och gjorde tre mål i den vitblåa tröjan.

Luleå har 20 spelare under kontrakt och letar spetsförstärkningar på två nyckelpositioner – en defensiv mittfältare samt en forward.

I och med Axel Olssons knäskada är siffran över klara spelare nere på 19. Det är oklart om sportchefen Kalén behöver lägga till ytterligare en position på sin önskelista.

– I nuläget är det forwarden och mittfältaren vi ska ha in, sedan får vi se om vi behöver omvärdera senare, säger Luleås sportchef och fortsätter:

– Vi får se framöver hur vi kan lösa det. Vi har flera spelare i truppen som kan hantera flera olika positioner och det är en styrka i sig. 

IFK har sedan tidigare en positiv dialog kring en fortsättning med den norske mittfältaren Aime Vaillance Nihorimbere, 20, som provtränade med klubben för två veckor sedan.

Ettanklubben hade förhoppning att eventuellt testa en forward denna vecka. Men Kalén berättar att det inte kommer att dyka upp någon provspelare i Norrbotten innan söndagens träningsmatch mot Team TG i Umeå.

Truppen

Målvakter: Tomas Adell, Gustav Stålnacke.

Backar: Isak Abrahamsson, Viktor Nilsson, Fredrik Lundgren, Martin Oskarsson, William Olausson, Jakob Johansson-Inga (ny från Boden).

Mittfältare/forwards: Patrick Kpozo (ny från Östersund), Patrik Pettersen, Yassine Assam, Islam Burman, Arish Nouri, Max Wårell, Sebastian Vigerbäck, Jonatan Kåreborn, Karl Åberg, Samuel Lockman, Axel Olsson, Barzan Jamshidi.

Karl Åberg, Aleksi Gullsten (som lämnat) och Axel Olsson.
Karl Åberg, Aleksi Gullsten (som lämnat) och Axel Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!