Här är lägret som ska fostra landslagsspelare

Ett nytt landslagsupplägg med träning både fysiskt och psykiskt ska ge norrbottningar mer chans att nå landslaget. "Vi har pratat mycket om att våga misslyckas för att utvecklas", säger Piteåspelare Andrea Strand.

Tre av sex norrbottensspelare på lägret. Alva Lodén, Vendela Oskarsson och Felicia Karlsson

Tre av sex norrbottensspelare på lägret. Alva Lodén, Vendela Oskarsson och Felicia Karlsson

Foto: Martin Hallén Almroth

Fotboll2018-09-28 08:22

På Tunavallen i Luleå har det under veckan varit fullt med fotbollsspelare. 44 uttagna spelare från halva Sverige har under en veckas tid tränat på ett av dem tre nya regionallägren. Ett nytt koncept som ska ge mer bredd och elit i svensk fotboll. Många av spelarna har flugits in men sex av spelarna hade kortare väg. Två av norrbottningarna var Piteå IF–spelarna Ellen Gustavsson och Tess Eriksson som uppskattade mixen.

– Här får man spela med så många andra som man inte hade gjort annars vilket gör att man utvecklas. Du möter spelare som har en annan spelstil än man är van vid, säger Gustavsson och Eriksson fyller i.

– Alla här är tekniskt bra och då blir det ett högre tempo och ett annat spel än vanligt.

Men det är inte bara de spelmässiga bitarna som ska slipas, hjärnan ska också tränas.

– Innehållet är teknik, spelförståelse, fotbollsfysiologi och fotbollspsykologi. Det är dem fyra delar vi har här och det vi jobbar med. De senaste åren började man revidera om arbetet och nu genomsyrar det allting i verksamheten. Jag tycker att det ska vara en naturlig del i träningen för en fotbollsaktion är i fyra delar, säger förbundskaptenen för F15 och F17-landslaget Pär Lagerström.

Det nya träningsupplägget uppskattas av de norrbottniska spelarna.

– Man får en annan syn på vad man ska göra gällande mat och träning när vi tränar så mycket som vi gör. Till exempel att man måste äta mer än vad man gör, säger Andrea Strand och fortsätter med den psykologiska delen.

– Vi har jobbat och pratat mycket om att våga misslyckas för att utvecklas och tänka på det när andra misslyckas. Att man kan man ge den som vågar en klapp på axeln och uppmuntra försöket.

Tre andra spelare som också var med under lägret var de två Sävastspelarna Alva Lodén och Vendela Oskarsson samt Notvikens Felicia Karlsson. Även dem tycker att det nya upplägget är positivt.

– Det är välbehövliga grejer som är verktyg i sig. Precis som det vi lär oss på fotbollsplanen är ett verktyg så är det vi lär oss teoretiskt ett annat verktyg, säger Alva Lodén.

Känns det som att ni är närmare landslaget nu?

– Ja, det känns mycket närmare med ett mellansteg som det här är, säger Felicia Karlsson och får medhåll

– Bara det att man fått en chans att vara med här gör att man känner att det går att nå ännu högre upp, bara om man utvecklas ännu mer, säger Vendela Oskarsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!