Fritidschefen om arenaförslaget: "Jag blev förvånad"

I veckan föreslog arkitektbyrån Monarken ett arenabygge i Röda Havet. Det förvånade fritidschefen Helén Wiklund Wårell.

380 lägenheter. Så här tänker sig Arkitekthuset Monarken att Skogsvallen kan bebyggas, med sex högre punkthus och fyra lägre hus. Totalt cirka 380 lägenheter.

380 lägenheter. Så här tänker sig Arkitekthuset Monarken att Skogsvallen kan bebyggas, med sex högre punkthus och fyra lägre hus. Totalt cirka 380 lägenheter.

Foto: Arkitekthuset Monarken

Fotboll2017-02-10 13:15

Hur arenafrågan i Luleå ska lösas är fortfarande oklart eftersom Skogsvallen är sliten och måste rustas upp eller avvecklas.

I måndags offentliggjorde arkitektbyrån Monarken sitt förslag. Deras lösning är att bygga en kombinerad fotbolls- och friidrottsarena i Röda Havet, mellan Luleå Energi Arena och Coop Norrbotten Arena.

Vattenspegeln bakom Landstingshuset skulle därmed fyllas igen för att även rymma tvåvåningshus i arenan och drygt 1 500 kvadratmeter yta med plats för restaurang, café, konferenslokaler och butiker.

Helén Wiklund Wårell är fritidschef på Luleå kommun och har tidigare gett arkitektfirman MAF i uppdrag att utreda vad som kan ske med Skogsvallen.

– Jag har ingenting att kommentera. Det där har ju cirkulerat förr, men nej, jag väljer att inte ge någon kommentar, säger hon.

Du har tidigare sagt att tanken på en arena i Röda Havet är hyfsat utopisk.

– Ja, men jag säger återigen. Jag blev förvånad att det kommer så där utan att man har tagit kontakt innan. Det blev jag lite förvånad över. I övrigt har jag inga kommentarer. Det där är Monarken som har lyft en idé och en tanke.

Tidigare har det förekommit diskussioner om att bygga bostäder i Röda Havet men Malin Lagervall som är stadsbyggnadschef på kommunen var tveksam till planerna för två år sedan.

–  Det är inte vårt mest prioriterade projekt. Det är inte bara att fylla igen och bygga, det är mer komplicerat än så. Det finns enklare projekt att ta uti med i närtid, sa hon för två år sedan.

En anledning till detta var att Skutviken är mottagare dagvattnet som leds från Skutvikens industriområde bredvid. Det område har en hård yta och ingen naturlig avrinning. Det dagvatten som hamnar i Skutviken är dessutom relativt smutsigt.

Den utredning MAF gjorde kring Skogsvallen visade att en renovering för att klara arenakraven i Superettan skulle kosta 26 miljoner kronor. Ett nybygge med plats för både friidrott och fotboll skulle kosta drygt 100 miljoner medan att bygga en arena för båda sporter skulle kosta 160 miljoner kronor.

– Det är inget nytt på den fronten. Alla vet om det utifrån vad utredningen sa. Kommunen är i ett sådant läge att vi måste stenhårt prioritera vad som görs. Så kring en anläggning finns inget nytt att säga. Skogsvallen är där den är och så är läget just nu, säger Helén Wiklund Wårell.

Samtidigt får man ha i beräkning att brandstationens placering är oklar och att ett nytt badhus efterfrågas sedan det på Hertsön stängts.

– Vi har gjort en utredning över hur det ser ut och det vet politiken mycket väl. De har ett pussel att lägga utifrån den tillväxt Luleå är i och det behov av framförallt bostäder och VA-ledningar. Det är klart att med annat måste man prioritera stenhårt och det är vad politikerna gör i dagsläget.

På Luleå kommuns hemsida skriver man att man vill vara tydliga med att en ny fotbollsarena i Röda Havet inte är aktuellt.

– Luleå kommun står inför stora investeringar, bland annat för att möjliggöra ett fortsatt bostadsbyggande. Vi måste prioritera vad vi ska satsa på den närmaste tiden, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

– Vi ska även arbeta vidare med den avsiktsförklaring som tecknats mellan Luleå och Bodens kommun om att samverka i ännu högre grad än idag. Där pekas fritids- och idrottsanläggningar ut som ett prioriterat område. Att dela framtida investeringar med en annan kommun gör att vi får större utdelning på skattemedlen, säger Lekfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!