Förbundets krisplan – halverat spelschema

Det blir en extra lång försäsong för länslagen i damernas division ett och herrarnas tvåa och trea.
Det blir en extra lång försäsong för länslagen i damernas division ett och herrarnas tvåa och trea.

Svenska fotbollförbundets krisplan bestod bland annat av en halvering av antalet omgångar. Beslutet berör 12 lag från Norrbotten. "Känns beigt", säger Christian Samuelsson tränare i BBK.

Fotboll 25 mars 2020 15:36

Sedan tidigare har allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och Svenska cupen skjutits på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller början av juni. SvFF:s Förbundsstyrelse har nu beslutat om åtgärder kring övriga förbundstävlingar.

För IFK Luleås del innebär det nya beslutet att ettan kommer starta 21 maj. Men det finns en restriktion att det kan senareläggas om samhällsläget förvärras.

För serierna division 2 herr, division 3 herr och division 1 dam gäller andra startdatum. Seriestart för dessa är senarelagda till mitten av juni. Den stora förändringen i de här serierna är att dessa kommer spelas som enkelserie.

 

För Notvikens damer som har siktet inställt på elitettan blir krisplanen tuff.

– Det kommer givetvis att innebära att varje förlust blir extremt dyrbar, men samtidigt har jag förståelse för beslutet, säger Paulina Hedquist, Notvikens IK DFF.

Hade det inte varit möjligt att klämma in omgångarna under sommarledigheten?

– Kanske, men samtidigt så jobbar alla som spelar med oss och har planerat sin semester utifrån fotbollen.

I samma division spelar också Luleå SK och Infjärden.

För Bodens BK och Notvikens IK som spelar i division 2 så innebär det att det blir 13 omgångar totalt innan kvalspelet.

– Det känns väldigt beigt. Jag förstår inte att vi ska börja senare än ettan och superettan, säger BBK:s tränare Christian Samuelsson innan han fortsätter:

– Spontant känns det inte bra alls. Tidigare hade vi världens längsta försäsong nu får vi universums längsta det är ju så att man tappar lusten till det här. 

Beskedet kom som en total överraskning för även Notviken.

– Jag har förståelse för att man agerar, men för oss som förening så innebär det att säsongen blir ännu tuffare. Vi kommer inte ha råd med att växa in i serien för varje poäng blir betydelsefull, säger Notvikens tränare Daniel Engberg.

 

För de sju lagen från Norrbotten i division 3 kommer serien att bli elva matcher lång.

Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. 

Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa