Fenomenet Erik Niva: Därför är han så uppskattad

Med över 100 000 lyssningar i veckan är Erik Nivas podcast When we were kings den mest populära sportpodden i Sverige. Snart kommer han till Kulturens hus och ska livepodda och i en exklusiv intervju med Sporten berättar han om varför hans fotbollsjournalistik är så uppskattad.

Malmbergetsonen Erik Nivas fotbollsjournalistik går hem i stugorna. Numera finns han på alla plattformar och i en öppenhjärtig intervju med Sporten förklarar han vad det är som driver honom.

Malmbergetsonen Erik Nivas fotbollsjournalistik går hem i stugorna. Numera finns han på alla plattformar och i en öppenhjärtig intervju med Sporten förklarar han vad det är som driver honom.

Foto: Oskar Kullander

Fotboll2021-10-23 06:00

Erik Niva, 42, behöver ingen längre presentation. Alla som är intresserade av sport i allmänhet och fotboll i synnerhet har under snart 20 år fått bekanta sig med Malmbergetsonen i såväl kvällstidning, böcker, TV-studio och nu också som lyssnare i podcastformatet.

Just nu befinner sig Erik Niva och hans kompanjon Håkan Andreasson på Sverigeturné där de åker land och rike runt och på scen ger publiken ett svsnitt av podcasten When we were kings. 16 november är det Luleås tur att ta emot Erik Niva på Kulturens hus.

– Ja, det kommer bli ett sant nöje. Det är det nordligaste vi kommer så vi får ta vara på den nordlighet vi får helt enkelt, säger Erik Niva.

Vad har publiken att vänta sig?

– De kan förvänta sig en föreställning runt berättelsen om det svensk U21-guldet i EM 2015. Vårt koncept är historieberättande genom fotboll och i vanliga fall är det ett historieberättande som enbart består av att vi pratar, säger Niva och fortsätter:

– Men det ska sägas, nu kommer vi prata rätt mycket också, det är det som är kärnan i föreställningen.

Men just att det nu är en livepodd innebär att det kommer hända lite annorlunda saker uppe på scenen.

– Vi har även en visuell dimension nu med rörliga bilder, vi har musik och vi har en t-shirtkanon. Det är helt enkelt en helhetspaketering av det vi uppfattar som den mest medryckande svenska fotbollshistorien vi har sett det här är årtusendet, säger fotbollsjournalisten.

Det har blivit en ”Nacka” Skoglund av dig som också reste runt i folkparkerna och uppträdde?

– (Skratt) Nja, Det är väl inte riktigt så långt jag har kommit. Men snarare än att jämföra mig med ”Nacka” så vill jag påstå att jag på alla sätt försöker uppdatera och förnya min journalistik. I mina ögon är det här absolut alltjämt journalistik men det där med att sportjournalistik börjar och slutar med att skriva en artikel i papperstidningen, det har vi behövt lägga bakom oss, säger han.

Att Erik Niva nu också uttrycker sig i podcastformatet har sin enkla förklaring.

– Nu försöker vi berätta historier på nya sätt och då är det här formatet ett ganska naturligt steg. Det är inte så främmande att vi måste tillbaka till ”Nacka” och 50-talet utan det är bara fotbollsjournalistik i en form som vi tycker passar 2021.

Podcasten When We Were Kings är den mest lyssnade sportpodden i Sverige med en bit över 100 000 unika lyssnare per avsnitt. Totalt har det blivit 105 avsnitt.

Det har med andra ord blivit några timmar i studion för duon. För det fuskas inte med längderna på avsnitten.

Bland annat så har Leo Messi ärats med tre avsnitt med en sammanlagd lyssningstid på 11 timmar och 33 minuter.

Hur bär du dig åt för att få 11 timmar och 33 minuter Leo Messi relevant?

– Saken är att vi själva tycker att det är intressant och relevant, vi låtsas inte det utan tycker det med allvar och uppriktighet. Har man den grunden så har man en chans, men för att lyckas ta den chansen så måste man lyckas förmedla historien på ett sätt som är tillräckligt intressant för att göra den rättvisa och det är där utmaningen ligger.

Att podcasten blivit en så stor succé kunde Niva inte tro. Niva började sin journalistiska bana som skribent där det var helt andra förutsättningar för att nå ut till den breda massan. 

– Vi är häpna över att så många är beredd att lägga så mycket tid på det här. Vi vet hur många som lyssnar och vi vet hur länge de lyssnar och det är helt hänförande för mig eftersom jag har vuxit upp i ett medielandskap där regeln har varit att man måste slåss om läsarnas och lyssnarnas uppmärksamhet varenda sekund och varenda minut, säger han.

– Då är det ju helt otroligt att kunna dra i väg elva och en halv timme och faktiskt vara rätt trygg med att vi har väldigt många människor med oss. Det ger hopp om den berättande journalistiken igen.

undefined
Håkan Andreasson och Erik Nivas succépodcast When we were kings är Sveriges mest lyssnade sportpodd. Nu har duon gett sig ut på Sverigeturné och 16 november kommer de till Luleå och kulturens hus för en livepodd.

Hur mycket tid lägger ni ner på research inför varje avsnitt?

– Två arbetsdagar. Men då ska vi komma ihåg att researchen underlättas mycket av att jag har ägnat 15 år med att resa runt i fotbollsvärlden där jag lärt mig känna den. Så jag vet var det finns historier att hitta, det är inte så att vi börjar gräva blint. Det viktigaste är att identifiera historien sedan är researchen görbar, även om den är tidskrävande.

De historier som berättas i When we were kings är ofta berättade åtskilligt många gånger i såväl textform som med rörlig bild. Men det som gör Erik Niva så speciell och unik är att han lockar till läsning och lyssning ändå. För han hittar nya vinklar och de små sidospåren som inte är berättade i den stora historien.

Hur bär du dig åt för att hitta dem?

– Vi tittar nog på ett annat sätt. Dels tittar vi på de väldigt små detaljerna, dels tittar vi framförallt på de stora penseldragen och det är någonting som jag har haft som riktmärke genom hela min journalistbana. Jag vill försöka se samband och jag vill sammanhangsätta och koppla ihop fotboll med omvärld och samhälle.

– Tittar man på det sättet då hittar man saker som andra kanske inte tycker är så intressant och relevant. Det är förklaringen till att vi kan komma lite längre och till en annan plats än vad folk har varit på tidigare, säger Niva.

Är det just därför du har blivit så uppskattad med din journalistik?

– Jag tror det. Det är i alla fall det som jag ser som mitt stora kännetecken.

Av de 105 avsnitten så finns det inget avsnitt om någon norrbottnisk säsong. Än så länge, ska tilläggas.

– Jag vet. Jag har två alternativ som jag främst jonglerar med. Dels är det Kiruna FF-eran med bröderna Stridsman och Jonas Esko och det laget som höll på att ta sig hela vägen upp i allsvenskan 1989, dels är jag också sugen på IFK Luleå och Ruddalen. Det går inte att skaka av sig Ruddalen, säger Niva och fortsätter:

– Det är ju två historier med lite olyckligt slut, eller ett mycket olyckligt slut i IFK Luleås fall. Men va fan, Åshöjdens BK hade också ett olyckligt slut, de nådde ju inte heller hela vägen fram och det är den främsta svenska fotbollssagan vi har.

undefined
2019 var Erik Niva sommarpratare i P1.

Men Piteå IF DFF:s guldsäsong slutade ju lyckligt?

– Ja, så klart. Dit borde vi också ta oss. Det är bara att erkänna. Vi har lite längre till damfotbollens historier, vi måste anstränga oss lite mer för att avtäcka dem eftersom vi inte jobbar med damfotbollen regelbundet.

– Dessutom är det sorgligt nog så att de enda tillfällen då lyssningen sjunker är när vi gör avsnitt om damfotboll, och då sjunker det på ett märkbart sätt. Men det är ju faktiskt inte en anledning att låta bli utan det är, om något, en anledning att göra fler avsnitt om damfotboll. Så Piteå ska definitivt in i den där ekvationen.

GMFF:s uppgång och fall är inte aktuell?

– Jo, det är det ju faktiskt. Det är en jävla historia ändå och det är en historia som går parallellt med samhällets avveckling. Det är även en historia som säger väldigt intressanta saker om lokalidentitet och vad som kan hända om utbölingar från Storbritannien kommer in och på något sätt konfronterar den identiteten.

Men då GMFF:s uppgång och fall inte berör den stora massan i Sverige passar Niva på att syrligt tipsa en annan redaktion att ta sig an det jobbet.

– Kanske är det Sporten på Norr Media som ska göra den historien snarare än att vi ska göra den, säger 42-åringen.

undefined
Erik Niva har suttit på fotbollsarenor i världens alla hörn. Här på plats inför ett VM-kval på Friends Arena i Solna.

Vad driver dig framåt, förutom själva fotbollsintresset?

– Fotbollsintresset har alltid varit ett intresse för att upptäcka, utforska och förstå världen lika mycket som det har varit ett engagemang för själva matchen. Det går också att spåra tillbaka hem till Malmberget där det var så väldigt långt till allting när jag var liten, allt kändes så väldigt avlägset. Men fotbollen och sändningarna från VM i Mexiko 1986 och från Tipsextra kändes exotiska och jag fattade rätt tidigt att om jag bara följde fotbollens väg, då kunde jag hitta en väg ut i den stora vida världen och se vad som fanns där.

Några planer på att bromsa in och endast sitta i en bekväm Premier League-studio i framtiden, det har Erik Niva inte. Snarare tvärtom – han har fortfarande saker att upptäcka där ute. Allt för att få berätta en historia utifrån hans synvinkel.

– Jag vill förstå, upptäcka och berätta om världen genom fotbollen. Hade det bara handlat om matcher då hade jag tappat drivet vid det här laget. Men är det en match som spelas i Palestina på gränsen mellan Israel och de ockuperade territorierna, då får jag helhetspaketet om jag åker dit. Det är sådant som får mig att vilja fortsätta göra det här år efter år, för världen är fortfarande spännande.

undefined
På Kristallengalan 2020 tilldelades Erik Niva priset för årets TV-personlighet.

I livepodden på Kulturens hus 16 november kommer Erik Niva och Håkan Andreasson som sagt berätta om Sveriges väg till guldet i U21-EM 2015.

Ett Europamästerskap där en viss Luleåbo fanns med som assisterande förbundskapten. Andreas Pettersson var en del av det där laget som besegrade världslag efter världslag med sin kaxighet.

– Vi fångades så väldigt kraftfullt av deras optimism och deras framåtanda och kände redan när de vann guldet att det här laget var precis vad Sverige behövde. Den känslan är ännu starkare i dag och därför känns det både kul och relevant att återbesöka den där sommaren.

Är Pettersson inbjuden som specialgäst?

– Inte som specialgäst, men vi måste absolut se till att han blir inbjuden så att han får någon form av hedersplats. Det ska jag se till att göra för det är klart att karln måste dit, säger Erik Niva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!