Experten från Luleå räds inte maktpamparna

Jonas Eriksson har gjort succé som tv-expert under EM. Nu berättar Luleåsonen om sitt orädda förhållningssätt till de som styr i världsfotbollen. "Jag behöver inte hålla tillbaka eller tassa på tå för att göra någon glad. Jag säger som det är och det verkar vara väldigt uppskattat", säger han.

Jonas Eriksson räds inte att berätta hur Uefa och Fifa jobbar. Tvärt om. Förre stjärndomaren ger gärna sin syn och pekar på missförhållanden.

Jonas Eriksson räds inte att berätta hur Uefa och Fifa jobbar. Tvärt om. Förre stjärndomaren ger gärna sin syn och pekar på missförhållanden.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-07-08 15:06

Det är andra gången förre stjärndomaren Jonas Eriksson är tv-expert under ett mästerskap. Debuten skedde under fotbolls-VM 2018. 

Nu har han hunnit med ett EM också.

De senaste veckorna har 47-åringen synts i SVT:s studio där han bjudit på skarpa analyser, framför allt när det gäller domslut. Han har kritiserat, hyllat och på ett tydligt sätt förklarat mer ingående vad som händer och varför. 

– Det har varit fantastiskt roligt på många sätt. Det är andra gången jag är med i studion men min roll har blivit tydligare. Vi har varit ett otroligt bra team som fungerat ihop personlighetsmässigt och vi har fått en väldigt fin feedback. Tittarsiffrorna har varit extremt bra, säger han. 

Du har hyllats enormt mycket, hur känns det?

– Jag har inte slaviskt följt sociala medier men jag har förstått att jag fått mycket beröm vilket är otroligt roligt. Jag är ju fotbollsdomare i grunden så man är inte van med att få beröm och applåder, men nu har det verkligen varit glatt och positivt vilket jag är tacksam för. 

Kan du tänka dig bli expert på heltid?

– Jag tycker det är jättekul att vara expert, men jag har så mycket annat jag vill göra som tar tid. Så nej, jag vill inte bara vara expert, absolut inte. Men det är ett fantastiskt sommarjobb att ha när det är mästerskap. 

Du känns orädd i ditt sätt att uttrycka dig, berätta mer om det.

– Jag är väldigt orädd också. Jag har inga intressen. Det som är rätt är rätt och det som är fel är fel. Jag behöver inte hålla tillbaka eller tassa på tå för att göra någon glad. Jag säger som det är och det verkar vara väldigt uppskattat. Alla politiker som figurerar på tv nu – herregud vad de tassar runt allihopa. Ingen svarar på frågan, ingen har någon åsikt. I dessa tider är det kanske ännu mer befriande att jag säger vad jag tycker, tänker och har för erfarenheter. 

Under semifinalen mellan Danmark och England var Jonas Eriksson väldigt kritisk till straffen som dömdes i förlängningen och tog England vidare till final. Han tycker den var alldeles för billig och att VAR (videodomare) borde ha använts. 

– Har vi VAR ska de gå in i sådana lägen och säga till domaren. Skulle jag ha dömt den straffen skulle jag velat att någon sa till mig "Hörru du, kom ut och titta på den här, är du riktigt säker på den här bedömningen?". Då hade jag sagt: "Nej, fan, den här vill inte jag ha, tack ska du ha". 

– Det bästa är såklart att domaren inte dömer fel från början, men alla gör fel ibland, och då ska man ha hjälp. 

Systemet verkar inte fungerar optimalt än.

– Nej, men man ska veta att det är nytt, fräscht och det har räddat 18 domslut under turneringen från att bli felaktiga. Det finns uppsidor, men det är en bit kvar innan vi är där.

Jonas Eriksson har också sågat Uefa för domaruttagningarna. Han beskriver det som en "mörk sörja" som handlar om politik och korruption. Det efter att Cuneyt Cakir från Turkiet, som Eriksson anses vara bäst, fick åka hem efter kvartsfinalerna.

– Jag har inga problem alls med att kritisera Uefa. Jag har bestämt mig att jag inte tänker jobba med Uefa eller Fifa framåt i mitt liv. Väldigt många domare vill det för det är en karriärväg, man får flyga med fina flyg, äta god mat, åka på fotbollsmatcher och ta på sig en fin kostym där det står Uefa på. Jag vill inte det, är helt ointresserad och då kan jag berätta hur det går till. Det jag berättat nu, i SVT och på min instagram, är väldigt lite i jämförelse med vad jag kommer berätta i min bok.

Boken som heter "Korthuset" släpps till hösten. Där han kommer avslöja vad som sker bakom kulisserna på den internationella toppfotbollen.

– Det är sanningen om en värld som ingen pratar om. Jag har skrivit 1,4 miljoner tecken och om boken blir 350 sidor är det ungefär 500 000 tecken, så jag ska bort med två tredjedelar. Jag tror och hoppas det blir en spännande bok, även för de som inte är sportintresserade, säger Eriksson som avslutade domarkarriären 2018 efter att han något oväntat blev ratad som VM-domare. 

Du har tidigare berättat att du under sju års tid levde under skyddad identitet med din familj. Finns det någon hotbild mot dig i dag? 

– Nu är det inga problem alls. Det är skönt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!