Alvik vill bygga nytt vid Liko arena: "Det är ett måste för oss"

Omklädningsbyggnaden på Liko arena har ett antal år på nacken. Anticimex har dömt ut en renovering och föreningen vill satsa på ett nybygge. Men det kostar. "Vi söker medel från Allmänna arvsfonden och sponsorstöd", säger ordförande Alexandra Burman.

Alexandra Burman, ordförande Alviks IK, framför den omklädningsbyggnad som föreningen vill ersätta med ett nybygge.

Alexandra Burman, ordförande Alviks IK, framför den omklädningsbyggnad som föreningen vill ersätta med ett nybygge.

Foto: Ludvig Wästfelt

Fotboll2024-07-05 18:00

Det handlar om miljoner. Hur många beror i slutänden på vilken omfattning det finns utrymme för. Men ytorna ska utökas i byggnaden som ska ligga på samma plats som nuvarande omklädningsrum. Föreningen har vuxit ur kostymen.

– Vi får fler och fler ungdomslag, vilket är jättekul. De behöver också omklädningsrum, bastu och duschfaciliteter. Vi behöver även gemensamhetsutrymme. Men ingenting är definitivt, vi får rätta oss lite efter de möjligheter som vi kan erbjudas. Vi söker hos Arvsfonden vilket kräver en del men vi har en dialog med Älvsbyn, som byggt med deras stöd, för hjälp på vägen. De kräver, bland annat, att det ska finnas med någon ny inriktning på verksamheten. Att nå nya målgrupper, exempelvis. Där har vi tänkt på våra pensionärer med gåfotboll, boule och liknande.

Alexandra Burman tvekar inte över att se möjligheterna. Hon erkänner att det, självklart, finns hinder på vägen men att det under ett medborgarmöte som avhölls i juni kom tydliga signaler från deltagarna, bybor från Ersnäs, Måttsund, Antnäs och Alvik med omnejd, att det behövs en förändring.

Dessutom har Anticimex gjort en besiktning av byggnaden och dömt ut densamma.

– Det är viktigt att säga att det är inte hälsofarligt att vara i byggnaden, det finns inget mögel eller annat. Det Anticimex har sagt är att det behövs en mycket omfattande renovering och att det, helt enkelt, lönar sig bättre att bygga nytt. Vårt mål är en helt ny anläggning, en gemensamhetsanläggning där Liko arena kan nyttjas till andra aktiviteter än fotboll, berättar Alexandra Burman.

Verkligheten är att föreningen äger sin anläggning och det är därför inte möjligt att få någon kommunal hjälp med investeringen. 

– Nej, vi måste lösa det här själva. Och vi måste hänga med i utvecklingen när det gäller gemensamma utrymmen, det finns helt andra behov i dag som vi självklart måste tänka på och ta hänsyn till.

Hur ser en eventuell tidsplan ut?

– Vi hade hoppats kunna börja till hösten och bygga fram till våren 2025. Men det kan nog vara en aning för optimistiskt. Det är mer rimligt att vi pratar om 2026 här, processen måste få sin tid. Allmänna Arvsfonden har olika steg som måste genomföras och vi för även diskussioner med sponsorer i närområdet. Vi behöver det stödet också och vi har kommit en bit på väg.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!