Åkes fyra: Idrottsstaden Haparanda blöder

Idrottsstaden Haparanda blöder. Det är kris inom tre stora sporter; fotboll, bandy och ishockey.

Tungt. De tre från Haparanda har det tungt just nu.

Tungt. De tre från Haparanda har det tungt just nu.

Foto: Åke Åkerlund

Fotboll2017-06-27 07:00

✔ Fotbollslaget ligger sist i fyran och riskerar att åka ur.

✔ Bandylaget ramlade ur allsvenskan i våras och försattes därefter i konkurs.

✔ Hockeylaget Asplöven har ekonomiska problem och just nu känns återkomsten till allsvenskan långt borta.

Happy-randa gör inte skäl för smeknamnet som läget är i dag.

– Visst är det så att idrotten i stan dippar just nu, säger Kjell Kauma, tränare för fotbollslaget.

Han fortsätter:

– När Asplöven gjorde en rejäl satsning och nådde allsvenskan för några år sedan var det som om övriga idrotter drogs med och ville göra en liknande satsning. Det kanske inte var realistiskt.

Kauma tror dock på en framtid för fotbollslaget.

– I april stod HFF utan herrlag och sektionen var på väg att läggas ned. Jag blev kontaktad och vi var några som lyckades ragga ihop ett lag. Vi visste att det skulle bli svårt och till bortamatcherna har vi haft tufft att samla ett helt lag. Men vi har gjort en omstart. Målsättningen är att hänga kvar i fyran för att satsa hårdare nästa säsong, säger han.

Är det ett tufft idrottsklimat i Haparanda?

– Det handlar ju om pengar och vi har inga stora företag som sponsrar oss. Idrott på elitnivå är knappats att tänka på men inom fotbollen borde trean eller fyran vara möjlig. Haparanda FF har ju pendlat mellan trean och fyran och det är först nu vi har dippat. Men förhoppningen är att några av de gamla spelarna ska återkomma under hösten. Vi gör dessutom en ordentlig satsning på ungdomarna.

✔ Senast förlorade Haparanda på Skogsvallen mot IFK Luleås andralag med 8–0. HFF hade ingen spelare på bänken. Men det är inte mot topplagen som Haparanda ska ta poäng. En av räddningsplankorna, Bergnäsets andralag, förlorade samtidigt mot Skogså med 8–1.

✔ Det var kyligt och mindre folk än vanligt när jag besökte Åvallen. Men champagnefotbollen måste ha värmt åtminstone alla vänner av Skogså.

✔ Luleå SK tog en viktig seger över Pålänge med matchens enda mål. Robert Johansson gjorde sitt tredje mål under de två senaste matcherna.

✔ Efter nio insläppta på två matcher bommade Ohtana/Aspua igen bakåt och återtog serieledningen tack vare 3-0 mot Lira. Nu väntar en seriefinal mot IFK Luleås andralag innan sommaruppehållet.

✔ Jag hade tänkt besöka Kamrum för att kolla in Harads, en av vårens överraskningar i södra fyran. Men matchen mot Munkan blev inställd. Synd.

Veckans värsting

Nu har alla gjort det. Vunnit någon match i fyran, alltså. Jokkmokk var sist ut. Vi skrev om nykomlingarnas problem för en tid sedan. Svaret kom direkt: 2–0 mot Piteås andralag och segernollan är ett minne blott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!